Nowa piramida zdrowego żywienia

Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce w nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej ogłoszonej niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia. To duża szansa dla brokułów, które dzięki promocji nowych nawyków żywieniowych mogą w większych ilościach zagościć w diecie Polaków.

Nowa piramida zdrowego żywienia
Nowa piramida zdrowego żywienia

Postęp w medycynie i naukach o żywieniu

Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej znacznie różni się od swojej poprzedniczki z 2009 roku. Zmiany są wyrazem postępu w medycynie i naukach o żywieniu człowieka.

Największa modyfikacja dotyczy owoców i warzyw, które awansowały na pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia. Wcześniej w podstawie piramidy znajdowały się produkty zbożowe, które zostały obecnie przesunięte na drugie miejsce. Na trzecim miejscu Piramidy znajduje się mleko i jego przetwory, na czwartym ryby oraz mięso, a na samym szczycie piramidy widnieją tłuszcze i cukier. Uzupełnieniem zróżnicowanej i dobrze zbilansowanej diety jest aktywność fizyczna – bardzo ważna dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji organizmu.

Badania wskazują, że warzywa i owoce powinny być podstawą żywienia człowieka. Dostarczają bowiem wielu bezcennych składników i w istotny sposób zmniejszają zachorowalność oraz umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę czy nowotwory. Powinniśmy spożywać je jak najczęściej i w jak największej ilości. Produkty z tej grupy powinny stanowić co najmniej połowę tego, co spożywamy. Najlepiej w proporcjach – ¾ warzyw, ¼ owoców.

Zielone warzywa

Dietetycy informują również, że powinniśmy spożywać jak najwięcej zielonych warzyw. W tej grupie na dużą uwagę zasługują brokuły. Są one bogate w witaminy (C, z grupy B, PP) i składniki mineralne – magnez, żelazo, sód, potas, wapń, fosfor czy chlor. Brokuły są szczególnie potrzebne osobom aktywnym fizycznie, bowiem wzmacniają stawy i dzięki obecnemu w nich kolagenowi poprawiają kondycję stawów i ścięgien. Składniki pokarmowe zawarte w brokułach sprzyjają pracy nad zwiększeniem masy mięśniowej.

Te zielone różyczki to doskonałe antyoksydanty, zwalczają powstawaniu wolnych rodników, co opóźnia proces starzenia, chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Jakby tego było mało – brokuły mają wyjątkowo szerokie zastosowanie w kuchni, a także wdzięczny wygląd.

„Zachęcamy wszystkich konsumentów do stosowania się się do zaleceń nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz do częstszego spożycia brokułów. Te niezwykle cenne warzywa mogą stanowić ważny składnik diety każdego Polaka, a ich zastosowanie w polskiej kuchni jest naprawdę bardzo szerokie” – przekonuje prezes Stowarzyszenia Promocji Brokuła Michał Groblewski.

Regularne spożywanie posiłków

Instytut Żywności i Żywienia wraz z Piramidą przedstawił zasady zdrowego żywienia. Są wśród nich: regularne spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, duże ilości warzyw i owoców w diecie, konsumpcja zbożowych produktów pełnoziarnistych i co najmniej 2 szklanek mleka dziennie, ograniczone spożycie mięsa czerwonego na rzecz ryb, zastąpienie tłuszczów zwierzęcych olejami roślinnymi. Dietetycy radzą, aby unikać cukru, soli i alkoholu. Polecają za to picie co najmniej 1,5 litra wody dziennie i aktywność fizyczną. Nasze posiłki powinny być zróżnicowane, dostosowane do trybu życia i kondycji organizmu.

Jedno jest pewne – w podstawie diety każdego Polaka powinny znaleźć się owoce i warzywa, których nasz kraj jest czołowym producentem. Jako konsumenci wykorzystajmy ogromny potencjał polskiego rolnictwa i jedzmy jak najwięcej naturalnych produktów, w tym brokułów.