
Czy laktoza to faktycznie nasz wróg? Czy osoby dorosła powinny pić mleko regularnie? I czemu w modnych kawiarniach pijemy już tylko mleko sojowe!
Laktoza to rodzaj cukru występującego w mleku. Do nietolerancji tego wyjątkowo drażniącego żołądek składnika dochodzi wtedy, gdy w organizmie brakuje laktazy – enzymu koniecznego do rozkładu laktozy.
Gdy w organizmie brakuje laktazy, cukier mleczny, nie może zostać rozłożony i ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. W konsekwencji tworzą się kwasy i gazy, które powodują wzrost ciśnienia osmotycznego treści jelitowej oraz działają drażniąco na błonę śluzową, czego konsekwencją są przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Nietolerancja laktozy to głównie choroba dziedziczna, przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Czasem także, nietolerancji laktozy można się po prostu „nabawić”. Może być ona wynikiem chorób lub różnych czynników, które doprowadzają do uszkodzenia nabłonka i kosmków jelitowych, produkujących laktazę. Do niszczenia nabłonka i kosmków jelitowych może dojść także w wyniku nadmiernego stosowania niektórych leków, np. antybiotyków, niesterydowych leków przeciwzapalnych, kwasu acetylosalicylowego, chemioterapeutyków, oraz alkoholu. Może wystąpić także pod wpływem promieniowania jonizującego, w przebiegu niedożywienia.