Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku

Dynia to warzywo, które gości w naszych domach każdej jesieni. Pod koniec października, wydrążona z tealightem w środku, doskonale sprawdza się jako lampion w ogrodzie lub na okiennym parapecie.

Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku
Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku

Najbardziej jednak znana jest ze swego delikatnie słodkiego smaku, stanowiąc doskonałą bazę lub dodatek do rozgrzewających jesiennych dań oraz smacznych przekąsek i deserów.

Dynia – królowa jesieni

Dynia to jednoroczna roślina, która pochodzi z Ameryki Środkowej. W dawnych czasach Indianie przekonani byli, że roślina ta ma święte pochodzenie. Wykorzystywali ją nie tylko w kuchni, ale i w medycynie, w sztuce, a także podczas rytuałów. Ciekawym jest fakt, że plemię Mexica wierzyło, że nie tylko dynia, ale i wszystkie inne rośliny wyrosły z boga Centeotala, który złożył dobrowolnie swoje ciało w ofierze ziemi. Zdaniem archeologów, warzywo to uprawiane było już 7000 lat p.n.e.!
Jest wiele rodzajów dyni, a każdy z nich charakteryzuje inny kształt, kolor, a także nieco inny smak. Hokkaido, piżmowa, japońska, makaronowa… Te jadalne odmiany warzywa dają wiele pysznych możliwości w kuchni. Choć różnią się smakiem, każda ma miąższ słodkawy, niektórzy wyczuwają w nim orzechowy aromat. Prezentujemy nasze propozycje na dania, przekąski i desery z dyni. Będzie pysznie!

Zobacz również – Wegetariańskie burgery z dynią

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 600 g karkówki
  • 3 łyżki Przyprawy do Mięs Knorr
  • 100 g marynowanej dyni
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • 50 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj i osusz. Ziarna kolendry utrzyj w moździerzu.
2. W naczyniu połącz przyprawę Knorr, utartą kolendrę, kmin rzymski, oliwki oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.
3. Dynię odsącz z marynaty i wymieszaj z drobno pokrojoną świeżą kolendrą. Długim, cienkim nożem zrób otwór, wzdłuż mięsa a następnie nafaszeruj je kawałkami dyni.
4. Przygotowaną pastą natrzyj karkówkę, umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj, l.. z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.