Polędwica wołowa z warzywami nerkowca

Prosty przepis na sycący stir-fry z wołowiny, z chrupiącymi warzywami i orzechami.

poledwica-z-nerkowcami
Polędwica wołowa z warzywami nerkowca. Foto Kukbuk

Wołowina to wyjątkowe mięso, jednakże aby była smaczna należy wiedzieć jak właściwie ją przygotować!

Składniki

  •     400 g polędwicy wołowej Sokołów cienko pokrojonej na plasterki
  •     3 pomidory pokrojone w łódeczki
  •     1/2 szklanki orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
  •     1 duża czerwona cebula drobno pokrojona
  •     1 żółta papryka pokrojona w słupki
  •     pół pęczka szczypiorku pokrojonego na 1,5-centymetrowe kawałki
  •     2 ząbki czosnku drobno posiekane
  •     szczypta soli
  •     3 łyżki sosu sojowego
  •     garść kolendry do przybrania
  •     1 łyżka soku z limonki
  •     1 łyżeczka cukru trzcinowego
  •     1 łyżka oleju do smażenia
  •     ryż jaśminowy

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzewamy olej w woku i podsmażamy czosnek i cebulę.
  2. Dodajemy mięso i chwilę podsmażamy, aż będzie gotowe. Dodajemy paprykę, pomidory oraz szczypiorek. Chwilę podsmażamy.
  3. Doprawiamy sosem sojowym, solą, limonką i cukrem trzcinowym. Dokładnie mieszamy.
  4. Dodajemy orzechy nerkowca. Przekładamy na talerz i dekorujemy świeżą kolendrą.

źródło: Kukbuk