Wołowina to wyjątkowe mięso, jednakże aby była smaczna należy wiedzieć jak właściwie ją przygotować!
Składniki
- 400 g polędwicy wołowej Sokołów cienko pokrojonej na plasterki
- 3 pomidory pokrojone w łódeczki
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
- 1 duża czerwona cebula drobno pokrojona
- 1 żółta papryka pokrojona w słupki
- pół pęczka szczypiorku pokrojonego na 1,5-centymetrowe kawałki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- szczypta soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- garść kolendry do przybrania
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- ryż jaśminowy
Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy olej w woku i podsmażamy czosnek i cebulę.
- Dodajemy mięso i chwilę podsmażamy, aż będzie gotowe. Dodajemy paprykę, pomidory oraz szczypiorek. Chwilę podsmażamy.
- Doprawiamy sosem sojowym, solą, limonką i cukrem trzcinowym. Dokładnie mieszamy.
- Dodajemy orzechy nerkowca. Przekładamy na talerz i dekorujemy świeżą kolendrą.
źródło: Kukbuk