Przepis na ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka

ryzowe krokiety z nadzieniem

Ryż i ryba to zgrane połączenie. Przepis na ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka to pomysł na oryginalną, ale i pożywną przystawkę.

Składniki na 15 krokietów:

·         500 g ryżu ( najlepiej typu Carnaroli do risotto)

·         80 g cebulki szalotki

·         100g sera typu parmezan

·         15 g masła

·         30 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

·         100 ml soku z cytryn Limmi

·         olej ryżowy Olitalia (do smażenia)

Składniki na nadzienie krokietów:

·         2 słoiki tuńczyka w sosie własnym Callipo 160g

Składniki na wywar bulionowy:

·         100 ml soku z cytryn Limmi

·         1l wody

·         10 g pieprzu ( w ziarenkach)

·         1 marchewka

·         100 g selera

·         1 biała cebula średniej wielkości

Składniki na panierkę:

·         2 jajka

·         150 g bułki tartej

·         sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od przygotowania wywaru warzywnego. Umyte, obrane i pokrojone warzywa umieść w garnku z wodą, dodaj sok z cytryny i pieprz. Zagotuj, dodaj sól. Gotuj pod przykryciem około półtorej godziny, a następnie odcedź bulion tak, aby nie zawierał kawałków warzyw.
  • Przygotuj nadzienie ryżowe: posiekaj bardzo drobno cebulkę szalotkę i dodaj do rozgrzanej wcześniej w dużym garnku oliwy. Podsmażaj na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie zalej bulionem. Do bulionu dodaj ryż, a następnie 100 ml soku z cytryny. Gotuj (około 20 minut) na małym ogniu aż płynny bulion się zredukuje, a ryż zaabsorbuje wodę. Po ugotowaniu dodaj masło i parmezan. Przełóż ryż na dużą patelnię, przykryj i pozostaw do ostudzenia.
  • Schłodzony ryż podziel na 15 równych porcji. Każdą z porcji uformuj w dłoniach w płaski okrągły kształt, który wypełnisz porcją (wielkości małej łyżeczki) tuńczyka. Przykryj tuńczyka ryżem, formując charakterystyczne krokieciki.
  • Każdy z krokietów obtocz w rozbitym jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu – oleju ryżowym – w wysokiej temperaturze. Kiedy panierka krokietów się zarumieni, wyjmij je z patelni i połóż na kuchennym papierowym ręczniczku, aby odcedzić nadmiar tłuszczu. Podawaj na gorąco i ciesz się smakiem włoskiej przystawki.