Włochy kojarzą się z radością i lekkością – te charakterystyczne cechy można oddać za pomocą dekoracji. Połączenie zieleni, bieli i czerwieni na stole to dobry sposób, aby podkreślić nawiązanie barw narodowych Włoch. Żywe barwy zapewnią nam potrawy, dlatego zastawa stołowa powinna być dyskretnym tłem. Białe, porcelanowe talerze to niezbędny element w czasie włoskiej uczty, bowiem na niej kolorowe dania prezentują się najbardziej smakowicie – nic nie odrywa uwagi od podawanych dań. Warto zadbać o najwyższą jakość sztućców, bo to one wiodą prym w czasie jedzenia i dodają stylu prostym talerzom.
Na stole powinny zagościć szklane karafki – wykorzystywane jako naczynia do przechowywania oliwy lub octu. Jest to idealne nawiązanie do kuchni włoskiej – taki dekoracyjny akcent na stole jest również w pełni funkcjonalny. Oświetlenie stołu za pomocą świec da znakomity efekt ciepłego, rozproszonego światła, jakie króluje we Włoszech. Możemy zdecydować się na małe lampiony do ustawienia na stole lub ozdobne świeczniki. Dekoracją mogą być również ozdobne osłonki na doniczki z ziołami – to przecież zioła nadają niepowtarzalny smak i charakter włoskim potrawom. Pod ręką powinien być również wyciskacz do czosnku, aby każdy mógł swobodnie doprawić potrawy.
Esencją włoskiej kuchni jest pizza, ale w kreowaniu menu możemy oprzeć się na przepisach z książki „222 łatwe przepisy włoskiej kuchni” dostępnej w Black Red White. Jeśli decydujemy się na przygotowanie pizzy, z pewnością warto zaopatrzyć się w kamień do pieczenia pizzy. Przydatne będą również naczynia do zapiekania, które posłużą do innych potraw i jednocześnie będą doskonale prezentować się na stole. Uzupełnieniem obiadu powinno być wino oraz kawa – na stole najlepiej będą się prezentować proste, szklane kieliszki na smukłej nóżce oraz klasyczne białe filiżanki, unowocześnione wygiętymi talerzykami do kompletu.