Ramen. Zupa szczęścia i miłości. Tove Nilsson

Tove Nilsson napisał wyjątkową książkę - „Ramen. Zupa szczęścia i miłości”. Opisuje w niej fenomen kulinarny, jakim stał się Raman - „najlepszy rosół świata”.

Ramen. Zupa szczęścia i miłości. Tove Nilsson

W 2000 r. ramen zawojował nie tylko bary i restauracje w Japonii, ale i największe japońskie media. Mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni ogarnęła kulinarna obsesja na punkcie „najlepszego rosołu świata”, a ich pasja szybko stała się zjawiskiem na skalę światową.

„Ramen. Zupa szczęścia i miłości” Tove Nilsson to okazja, aby poznać nie tylko wyjątkowy smak ramenu, ale też fenomen towarzysko-społeczny, jakim się stał.

Czy wiesz, że…

  • Ramen stał się fenomenem kulinarnym, choć sama nazwa „ramen” funkcjonuje dopiero od lat 50. XX w.
  • Boom na ramen w Japonii trwa nieprzerwanie od 2000 r.
  • Koreańczycy używają zaproszenia na ramen jako wymówki, by spotkać się w bardziej intymnych okolicznościach. Dokładnie tak, jak Europejczycy… zapraszają na kawę po randce!
  • W 2018 r. w Japonii wyprodukowano prawie 4 miliardy opakowań ramenu instant!
  • Ramen może być zarówno mięsny, wegetariański, jak i wegański.

Wpis znaleziono dzięki:

- Tove Nilsson

- Ramen. Zupa szczęścia i miłości.

- Książki kulinarne