Zazwyczaj w domach serwujemy standardową wersję naleśników, dlatego warto dla urozmaicenia odejść od klasyki i postawić na niecodzienny przepis! Danie przygotowuje się równie szybko jak zwykłe naleśniki, a efekt końcowy będzie zdecydowanie bardziej ekscytujący.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 800 g twarogu sernikowego mielonego
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g)
Dodatkowo:
- 200 g ulubionych owoców (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto. Margarynę roztop w rondelku. Do miski wsyp mąkę, kakao, sól, dodaj jajka, mleko, wodę i roztopioną margarynę.
- Wszystko razem wymieszaj mikserem i odstaw na 10 minut.
- Otrzymana masa powinna być gęstości słodkiej śmietanki.
- Na rozgrzaną patelnię wlewaj porcję ciasta i smaż cienkie naleśniki.
- Twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Naleśniki posmaruj masą serową i zwiń w rulony.
- Owoce włóż do rondelka, wsyp cukier i gotuj około 10 minut, następnie przetrzyj przez sito.
- Gotowe naleśniki przed podaniem polej przygotowanym syropem i udekoruj owocami.