Słodkie serowe zawijasy

Kakaowe naleśniki to świetna propozycja na śniadanie od święta. Potrafią zaskoczyć! Kakao w połączeniu ze smacznym, delikatnie przyrumienionym plackiem stworzą idealną kompozycję.

Słodkie serowe zawijasy

Zazwyczaj w domach serwujemy standardową wersję naleśników, dlatego warto dla urozmaicenia odejść od klasyki i postawić na niecodzienny przepis! Danie przygotowuje się równie szybko jak zwykłe naleśniki, a efekt końcowy będzie zdecydowanie bardziej ekscytujący.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 800 g twarogu sernikowego mielonego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g)

Dodatkowo:

  • 200 g ulubionych owoców (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Margarynę roztop w rondelku. Do miski wsyp mąkę, kakao, sól, dodaj jajka, mleko, wodę i roztopioną margarynę.
  2. Wszystko razem wymieszaj mikserem i odstaw na 10 minut.
  3. Otrzymana masa powinna być gęstości słodkiej śmietanki.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewaj porcję ciasta i smaż cienkie naleśniki.
  5. Twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Naleśniki posmaruj masą serową i zwiń w rulony.
  6. Owoce włóż do rondelka, wsyp cukier i gotuj około 10 minut, następnie przetrzyj przez sito.
  7. Gotowe naleśniki przed podaniem polej przygotowanym syropem i udekoruj owocami.