Składniki:
- 4 marchewki
- 1 Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki płatków migdałów
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr
- 1 szczypta kardamonu
- pół pęczka kolendry
- 1 cytryna
- 1 małe kłącze imbiru
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj marchewkę na tarce na grubych oczkach.
- Włóż do salaterki. Imbir także zetrzyj, ale tym razem na drobnych oczkach.
- Natomiast papryczkę chilli posiekaj drobniutko i połącz z marchewką.
- Czas na przygotowanie aromatycznego sosu.
- Sok pomarańczowy połącz z sokiem cytrynowym.
- Dołóż cukier, cynamon, kardamon i sos sałatkowy Knorr.
- Składniki wymieszaj dokładnie.
- Upraż migdały.
- W tym celu włóż je do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni.
- Czas pieczenia to ok. 10 minut.
- Połącz sos z marchewką, dodaj migdały, zamieszaj i odstaw surówkę.
- Poczekaj minimum 20 minut, aby smaki się przeniknęły.