Surówka z marchewki po indyjsku

Szef kuchni Knorr poleca kompozycje na bazie marchewki, które możemy przygotować z twistem, sięgając np. po orientalne przyprawy, jak kolendra, kardamon czy cynamon. Oto surówka po indyjsku:

Surówka z marchewki po indyjsku

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 1 szczypta kardamonu
  • pół pęczka kolendry
  • 1 cytryna
  • 1 małe kłącze imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj marchewkę na tarce na grubych oczkach.
  2. Włóż do salaterki. Imbir także zetrzyj, ale tym razem na drobnych oczkach.
  3. Natomiast papryczkę chilli posiekaj drobniutko i połącz z marchewką.
  4. Czas na przygotowanie aromatycznego sosu.
  5. Sok pomarańczowy połącz z sokiem cytrynowym.
  6. Dołóż cukier, cynamon, kardamon i sos sałatkowy Knorr.
  7. Składniki wymieszaj dokładnie.
  8. Upraż migdały.
  9. W tym celu włóż je do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni.
  10. Czas pieczenia to ok. 10 minut.
  11. Połącz sos z marchewką, dodaj migdały, zamieszaj i odstaw surówkę.
  12. Poczekaj minimum 20 minut, aby smaki się przeniknęły.