Czas przyjrzeć się temu uważnie i odzyskać zdrowy rozsądek w kwestii jedzenia. „Wściekły kucharz” to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób . Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami.
W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją.
– Powszechna wiedza o zdrowym odżywianiu tonie w mroku przesądów, mylnych intuicji, teorii spiskowych i wyssanych z palca bajek. Ten wyzywający i inteligentnie skonstruowany manifest przywraca zdrowy rozsądek podejściu do jednej z największych życiowych przyjemności – Steven Pinker, profesor psychologii na Uniwersytecie Harwardzkim.
Anthony Warner (ur. 1973) – brytyjski kucharz i bloger. Regularnie współpracuje z „New Scientist” i „The Pool”, a jego blog pojawiał się na łamach „The Guardian”, „Mail on Sunday”, „The Telegraph” i innych gazet. Mieszka w Nottinghamshire. Ukończył studia z zakresu biochemii na Uniwersytecie w Manchesterze. Pod koniec 2015 roku założył blog Angry Chef angry-chef.com jako reakcję na szkodliwy, nieprawdziwy obraz przemysłu wellness, który spycha na margines całą dotychczasową naukę.