To czy spełni nasze wymagania – będzie zarazem wytrzymały i estetyczny – zależy od materiału, z jakiego zostanie zrobiony.
6 propozycji blatów
Płyta laminowana, naturalne drewno, kamień, szkło, stal, konglomerat – oto szóstka materiałów, które zdecydowanie najczęściej wybierane są do produkcji blatów roboczych. Co oferują użytkownikom? Jakie zalety i wady pociąga za sobą ich zastosowanie? Przedstawiamy zestawienie mocnych i słabych stron każdego z nich.
Najpopularniejsza i najbardziej ekonomiczna
Blaty kuchenne Pfleiderer wykonane z wiórowej płyty pokrytej laminatem od lat cieszą się
niesłabnącym zainteresowaniem klientów. Coraz wierniej i ciekawiej odwzorowując rysunek
naturalnego drewna i kamienia, są jednocześnie pozbawione ich wad. I tak – w odróżnieniu
od blatów drewnianych gwarantują dużo wyższą wytrzymałość na zarysowania, działanie
wilgoci i wysokiej temperatury (a przecież w kuchni nietrudno o gorący garnek, czy rozlany
napój). Ponadto dużo trudniej je odbarwić (np. kwasem owocowym), a dzięki odporności na
działanie detergentów – łatwiej się je czyści. Z kolei w porównaniu do blatów kamiennych –
blaty laminowane są cieplejsze i przyjemniejsze w dotyku. Nie bez znaczenia jest również ich cena – produkt ten jest zdecydowanie najtańszą opcją.
Dzięki bogatej ofercie producentów, blaty laminowane gwarantują szeroki wybór kolorystyczny i funkcjonalny. Wśród nich nie brakuje popularnych wzorów betonu czy stali, które na pierwszy rzut oka w niczym się nie różnią od pierwowzorów.
Drewno zawsze modne
Piękne, naturalne, ciepłe… to chyba najczęściej wymieniane przez miłośników drewna zalety
tego materiału. Doceniamy urok drewnianych blatów, bogactwo rysunku różnych gatunków,
szeroką paletę kolorystyczną, a przede wszystkim ich niepowtarzalność i „ten” charakter.
Wykonane z drewna blaty od zawsze cieszyły się popularnością. I to mimo wielu ograniczeń
jakie za sobą pociągają. Choć niezaprzeczalnie piękne i ponadczasowe, ustępują pod
względem funkcjonalności blatom laminowanym. Nie są tak odporne na działanie wysokiej
temperatury, wilgoci i detergentów, a czynników tych przecież nie da się w kuchni uniknąć.
Łatwiej je odbarwić i zarysować. Mogą się wypaczyć i wymagają starannej pielęgnacji. Ich
wytrzymałość zależy od gatunku i technologii w jakiej zostały wyprodukowane (wytrzymalsze są egzotyki i blaty klejone).
Piękne, choć chłodne
Blat z kamienia to dla wielu z nas synonim luksusu i elegancji. Do ich produkcji wykorzystuje się zazwyczaj charakteryzujące się bogatym rysunkiem: marmury, granity lub trawertyny, choć nie jest to oczywiście zamknięta lista. Każdy z tych gatunków charakteryzuje się różnymi parametrami (twardość czy nasiąkliwość), każdy – po odpowiedniej impregnacji – gwarantuje duże możliwości obróbki krawędzi.
Materiał ten – dzięki odporności na temperaturę, działanie wilgoci i wody pozwala na szerokie
funkcjonalne zastosowanie. Jednakże, wbrew pozorom nie jest to najbardziej wytrzymała
propozycja. Blaty kamienne bardzo łatwo trwale zaplamić np. winem, czy kwasami
owocowymi – z soku czy cytryny. Poza tym wymagają systematycznej pielęgnacji i
odpowiedniej impregnacji. Jednocześnie to najdroższa z dostępnych opcji.
Kompozyty i konglomeraty
Alternatywą dla kosztownych naturalnych kamieni są blaty wykonane z kompozytów. Blaty te – tworzone z mieszanki naturalnych minerałów (zazwyczaj 2/3 objętości) oraz żywic i
pigmentów (1/3 objętości), gwarantują wszystkie poszukiwane zalety funkcjonalne. Są
zarazem bardzo odporne, ciepłe, twarde, łatwe i plastyczne w obróbce (można z nich
wykonać zarówno blat jak i bezspoinowo połączony z nim zlew). Dostępne są w szerokiej
palecie kolorystycznej i pozwalają na tworzenie szalonych wręcz aranżacji.
Ich podstawowy minus to wysoka cena. Poza tym by prawidłowo je przyciąć i zamontować
należy zdecydować się na wynajęcie fachowca.
Szkło wcale nie tak kruche
Blaty robocze mogą być tworzone również ze szkła. Choć materiał ten kojarzy nam się z
kruchością – wcale taki nie musi być. Do produkcji blatów roboczych wykorzystuje się
bowiem szkło hartowane i klejone. Taka budowa pozwala na podwyższenie wytrzymałości i
rozszerzenie możliwości estetycznych. Szkło można barwić, szlifować, piaskować… Możliwości obróbki jest wiele. Nowoczesne technologie pozwalają nawet na zatapianie w szklanych taflach tkanin czy innym elementów dekoracyjnych. Ale nawet takie produkty pasują przede wszystkim do wnętrz minimalistycznych i surowych w wyrazie. Szkło w kuchni, która ma być przytulnym sercem domu, raczej się nie sprawdzi.
Różne odmiany metali – stal, aluminium itp. – to propozycja, która świetnie odnajdzie się we
wnętrzach industrialnych. Ta oryginalna i ciesząca się coraz większą popularnością opcja
gwarantuje wysoką wytrzymałość (na temperaturę i działanie wilgoci) i ciekawą estetykę.
Jednocześnie stalowe blaty wymagają dużo troski w codziennym użytkowaniu. Trudno
utrzymać je w czystości – wymagają każdorazowego wycierania do sucha, gdyż każdy odcisk czy kropla pozostawia ślad.
Ostatecznie, wybór materiału na blat kuchenny zależy głównie od indywidualnych upodobań i
potrzeb. Rozważając mocne i słabe strony poszczególnych propozycji warto pamiętać, że nie zawsze najdroższy produkt pociąga za sobą najlepsze parametry funkcjonalne. Niekiedy to ta ekonomiczna propozycja – na przykład blaty laminowane Pfleiderer – okazuje się być
najbardziej wytrzymała i atrakcyjna estetycznie.