Zaprezentuj przepis na jesienny napój i WYGRAJ urocze filiżanki!

Znasz przepis na pyszny jesienny, rozgrzewający napój? Podziel się z nami i wygraj nagrody!!

konkurs-wisienki

Drogie Czytelniczki!

Jesień jest na tyle okropną porą, że trzeba ją umilać sobie w każdy możliwy sposób! Najbardziej potrzebujemy teraz ciepła, prawda? Dlatego wraz z Domowym Kuferkiem przygotowałyśmy dla Was konkurs! Zestaw ze zdjęcia niewątpliwie umili nie jeden jesienny dzień!

 

Do wygrania:

Jesienny zestaw: dwie porcelanowe filiżanki w piękny wiśniowy wzór oraz butelka termiczna 500ml

 

Sponsorem nagród jest:

 

domowykuferek-logo1

Aby wygrać należy:

  1. W komentarzu pod tym postem zamieść przepis na swój ulubiony rozgrzewający, jesienny napój i dołącz do niego zdjęcie.
  2. Polub koniecznie Facebooka Obcasy.pl (pojawią się tam informacje o wynikach).

 

Najciekawsza – wg redakcyjnego jury – propozycja zostanie nagrodzona!

 

Dodatkowo zwycięski przepis zostanie zamieszczony na portalu Obcasy.pl w dziale „Przepisy” wraz z imieniem i nazwiskiem autora (możliwość dołączenia zdjęcia).

 

Konkurs trwa do północy 6 listopada! Wyniki ogłosimy w poniedziałek 7 listopada o godzinie 12.00!

Zanim weźmiesz udział koniecznie zapoznaj się z regulaminem!

 

Wyniki!

Nagrodę zdobywa: 

Herbatka zawierająca wszystkie smaki jesieni, idealna na chłodny wieczór pod kocem 🙂

Składniki:
– 2 torebki czarnej herbaty
– 1 litr wody
– 3 plasterki pomarańczy
– 2 plasterki cytryny
– 2 łyżeki miodu
– 4 plasterki imbiru
– 15 sztuk goździków
– 3 gwiazdki anyżu

Sposób przygotowania:
Cytrynę i pomarańczę sparzyć, kawałek imbiru obrać. Pokroić w plasterki. Herbatę zaparzyć w dzbanku, dodać resztę składników i odczekać 10-15 minut.

Serdecznie gratulujemy!

Prosimy o wiadomość na konkurs@obcasy.pl z danymi do przesyłki oraz dopiskiem „Czajniczek” w ciągu 7 dni! Nagrody wysyłamy w ciągu 21 dni roboczych! Pozostałym dziękujemy ślicznie za udział w naszym konkursie i zapraszamy do dalszej zabawy!

 

Wpis znaleziono dzięki:

- Filiżanki

- DomowyKuferek.pl

- Konkurs na Obcasach

  • Paulina Slusarska

    Klasyczna czarna herbatka z cytrynką i miodem, w tym przypadku lipowym. Jeśli coś jest doskonałe nie trzeba tego zmieniać

    https://uploads.disquscdn.com/images/458c0a448d7be3d113ce975db1a516aff0a7c8284de39cb98af50c70cd43cb17.jpg

  • Ewelina P

    Mój sposób na rozgrzewający napój jest nalewka cytrynowa.
    Domowa cytrynówka własnej roboty na bazie spirytusu i orzeźwiających cytryn to świetny w smaku i mocno rozgrzewający trunek na zimne wieczory. Już nasze babcie robiły tą naleweczkę na aby zapobiec przeziębienia. Nalewka ze świeżego soku cytryn i alkoholu, o orzeźwiającym, słodko-kwaśnym smaku i wyrazistym cytrynowym aromacie. Sok z cytryn w cytrynówce zachowuje swoje wartości odżywcze i lecznicze. Owoce, z których produkowany jest napój, słyną ze swych właściwości prozdrowotnych.Cytryny zawierają witaminę C, która wzmacnia odporność i łagodzi przebieg infekcji. Mają też sporo rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne.Te owoce to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Sok z cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu sprzyja odchudzaniu. Zapobiega szkorbutowi, infekcjom płucnym i jelitowym, stanom gorączkowym przy przeziębieniu. Ma właściwości odkażające, dlatego służy jako dobre domowe lekarstwo na wiele dolegliwości. Pomaga też przy wrzodach żołądka, aftach, zapaleniach jamy ustnej, żylakach, reumatyzmie.
    Pijmy więc cytrynówkę na zdrowie!Najlepsza dla zdrowia jest nalewka cytrynowa.
    Przepis:
    Składniki
    4 cytryny
    0,5l spirytusu
    0,5l wody
    1 szklanka cukru
    Sposób przygotowania
    1. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
    2. Do garnka wlać wodę, dodać cukier oraz sok i skórkę z cytryny, całość zagotować, a następnie wystudzić. Po wystudzeniu wlać spirytus i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
    3. Po tym czasie przecedzić dwu lub trzykrotnie przez gazę aż nalewka będzie klarowna. https://uploads.disquscdn.com/images/c1959d9f8a22d6d76d1cb0c7727331c158e4074e20ce49013465b05a3ba97938.jpg Nalewkę rozlać do czystych butelek.

  • Ewelina P

    Ewelina P linka2107.88@o2.pl Pozdrawiam Ewelina Pędzikowska

  • Joanna M

    Mój ukochany jesienny napój gotuję w dużym garnku. Do wody dodaję pokrojony w plastry imbir. 2 laski kory cynamonowej, garstkę goździków, Słodzę miodem do smaku, ale dopiero gdy przeleję wywar do kubka. Do garnka dolewam wtedy wody i gotuję dalej. Potrafię wypić dziennie nawet 5 kubków mojego imbirka 🙂 Nic tak nie rozgrzewa

  • Lena Jabłońska

    Niestety nie mogę dołączyć zdjęcia.

  • Anula Wawrzyniak

    Jesień wymaga specjalnego podejścia. A ja jesienią wymagam specjalnej ochrony! 🙂
    Dlatego mój pomysł na jesienny napój to zielony koktajl, który nie tylko łagodzi tęsknotę za wiosną i latem (to za sprawą cudownie kojącego koloru), ale też zawiera genialną dawkę zdrowia, która ochroni przed skutkami jesiennych słót, chłodów i wichur.

    ZIELONA OCHRONA
    zielony koktajl imbirowy

    Składniki:

    2 garści szpinaku lub rukoli
    1 awokado
    2 banany
    1 gruszka
    1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
    1/2 filiżanki naparu z czystka
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka imbiru (czubata)
    1/2 łyżeczki cynamonu

    opcjonalnie: nasiona chia, otręby, płatki owsiane

    Przygotowanie:

    Szpinak myjemy, odsączamy i siekamy na kawałki. Myjemy też resztę owoców. Obieramy. I kroimy. 🙂 Wszystko ląduje następnie w blenderze, a zmiksowane – w kubeczkach! 🙂 I już!

    Idealny, rozgrzewający, przeciwbólowy (to imbir!) i przeciwjesienny napój idealny na śniadanie lub do pracy – gotowy! 🙂 Polecam, sama piję takie od dłuższego czasu i jesień mi niestraszna! 🙂

    https://uploads.disquscdn.com/images/6b064e137c8bf0b0806fc19b4cf2be2da0a5fe2ba87797972b3e6cd79b4fa0b8.jpg

  • Klaudia

    CZEKOLADA PO MEKSYKAŃSKU.
    Ten bogaty, ciepły i rozgrzewający napój błyskawicznie poprawia nastrój.
    Przecież czekolada pobudza produkcję endorfin, czyli hormonów
    szczęścia!

    O to przepis na pyszną czekoladę po meksykańsku:
    Łączymy szklankę mleka, 4 łyżeczki jasnobrązowego cukru,
    odrobinę cynamonu i pół szczypty soli. Gotujemy mieszając, a gdy cukier
    się rozpuści, dorzucamy pół tabliczki gorzkiej czekolady w kawałkach.
    Dalej podgrzewamy, tak by nie było żadnych grudek. Zdejmujemy z ognia i
    dodajemy kilka kropel naturalnego ekstraktu waniliowego. Wszystko
    ubijamy trzepaczką, by napój był puszysty. Meksykanie używają do tego
    celu „molinillo”- specjalnej drewnianej trzepaczki. Gorącą czekoladę
    podajemy z laską cynamonu i gotowe.

    SMACZNEGO!

  • Lena Jabłońska

    https://uploads.disquscdn.com/images/db92733ec3e03fff9009c638892834be832b36f42258379e868058992c5e7647.jpg
    Mój ulubiony rozgrzewający napój to smoothie z natki pietruszki, banana i kiwi z dodatkiem oleju konopnego oraz chilli. Ma moc 🙂 Kiwi zamieniam czasem na limonkę lub pomarańczę. Ostatnio dodałam również ananasa- pychota 🙂

  • Aleksandra

    https://uploads.disquscdn.com/images/afe00065907bea069211836a9b7e32e58461c09691ce0f7f10cd9a553483e1d6.jpg

    Mistrzowskie kakao (wspaniałe gdy wiało)!

    składniki na 1 porcję:
    kubek mleka
    czubata łyżka gorzkiego kakao
    kostka gorzkiej czekolady
    łyżka likieru sheridan’s
    kilka pianek marshmallow

    Mleko gotujemy w rondelku, dodajemy kakao, mieszamy żeby pozbyć się grudek, dorzucamy kostkę czekolady i jeszcze chwilę gotujemy mieszając. Wlewamy do kubka, w wersji dla dorosłych dodaję jeszcze łyżkę likieru śmietankowo-kawowego (dla dzieci robię bez), wrzucamy na wierzch pianki. Pijemy gorące! 🙂

  • Grażyna Maciąg

    https://uploads.disquscdn.com/images/d3d7791a63da26d171fb5dd0ca4ee1930abf4668169dcafee13fd65e70301b34.jpg
    Tchnienie miłości
    Składniki: 3 łyżeczki soku z czarnego bzu, szczypta imbiru, 2 łyżeczki miodu, sok z 1 cytryny, 2 listki lubczyku, 1 szklanka wody miłości ze Królewskiego Źródła.
    Sposób przygotowania: Wodę zaczerpnąć ze źródełka i zagotować nad ogniskiem przy leśniczówce w wyznaczonym miejscu, dodać do niej pozostałe składniki wymieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara, koniecznie bo odwrotnie moc miłości się zwichruje! Pić małymi łyczkami koniecznie z przyjaciółmi. Turysto zapamiętaj! wchodząc do tego rezerwatu zrób fotkę swoim czaderskim telefonikiem fotkę mapki (nie siebie!) z punktami orientacyjnymi to zapewni ci powrót do parkingu bez jesiennej chandry!

  • Elżbieta Fortuna

    Herbatka na jesienne wieczory. Jest to herbatka z imbirem, miodem i cytryną. Jest ona świetną kombinacją składników, która smakuje wyśmienicie, to jeszcze pomaga zwalczać objawy grypy i przeziębienia. Każdy ze składników posiada cenne właściwości lecznicze, które tworzą przepyszną herbatę.
    Imbir łagodzi problemy żołądkowe, cytryna oczyszcza organizm i dostarcza witaminy C i B1, miód działa przeciwbakteryjne.
    Wszystkie te składniki mają wspólną cechę pobudzają układ odpornościowy do walki z bakteriami i wirusami dlatego idealnie nadaje się na ową jesienną pogodę. https://uploads.disquscdn.com/images/cb3dacd7f11d1d355448d5a05eeb6306c92c85da90b6eca8ba8498ae27c45663.jpg

  • Barbara Furtak

    Wbrew pozorom rozgrzewać może KAWA!. Oczywiście przygotowana w odpowiedni sposób i połączona ze szczyptą imbiru, cynamonu i miodu. Pijąc ją pobudzam swój organizm do działania. Rozgrzewam się i poprawiam Sobie nastrój. Regeneruje Swoje ciało i umysł. Przytulona do gorącego kubka rozpływam się w jej smaku. Jej przygotowanie zajmuje mi kilka minut. Przepis podała Mi Moja babcia. 😉
    https://uploads.disquscdn.com/images/f4f65d66c0776ad6ecc0e692fa32f919376cce21419f7aa82467ef9825c16118.jpg

    Składniki do jej przygotowania to:
    – szklanka wody
    – dwie łyżeczki świeżo zmielonej kawy
    – szczypta cynamonu
    – jedna łyżkia miodu
    – syrop czekoladowy z rumem
    – łyżka kakao ( nie rozpuszczalne ! )
    Przygotowanie:
    W małym garnczku gotuje wody. Dodaje do niej kawę i cynamon. Wyłączam gaz. Po chwili dodaje kakao. Wlewam do ulubionego kubka. Dodaje miód, łyżkę syropu i siadam wygodnie w fotelu z ulubioną książką.. <3

  • Monisia Jęziorska

    https://uploads.disquscdn.com/images/f6f289df435e579db2c72e83951a18b4db637436fca47c242d17c99f1a472306.jpg

    Kawa z oryginalnymi dodatkami! Kawa to nie tylko napój pobudzający. W towarzystwie przypraw korzennych nabiera głębszego smaku. Wielu z nas jesienią najchętniej zapadłoby w sen zimowy. W towarzystwie kawy nie tylko nam to nie grozi, ale dodatkowo będzie nam ciepło!

    Przygotowanie:
    Do garnka wlewam 3 szklani wody. Gotuje z 4 łyżeczkami zmielonej kawy z odrobiną sproszkowanego kardamonu, cynamonu i imbiru. Gotuje przez 5 minut. Przelewam do 2 szklanek. Ozdabiam bitą śmietaną i czekoladą. Mniam..

  • Mirosława Wawrzyniak

    Kawa, miód, cynamon, mleko – ten zestaw z wrzątkiem zmieszany
    to na jesienne wieczory zimne napój ukochany –
    raczę się nim jak lekarstwem na smutki oraz przykrości,
    więc jesienią na mym stole taka kawka często gości! 🙂

    A jeśli do tego ciacho oraz ciekawa lektura
    dołączają, nawet jesień najsmutniejsza i ponura
    nie zepsuje mi humoru i na życie apetytu –
    bo weselej mi na duszy. I życie płynie bez zgrzytów! <3

    https://uploads.disquscdn.com/images/1ee04394737c6b06a56bfa30777ed27da1cac0816f0efb011a46c1c717121d64.jpg

  • Aneta Gwiner
  • Aneta Gwiner

    https://uploads.disquscdn.com/images/f94a155d031bc35227968364ec0790584f1b87abecc13e9bc640e94eb622753e.jpg Kawę gruszkową
    2 gruszki
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    400 ml mleka
    4 łyżki wrzątku
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta cynamonu
    2 gałki lodów śmietanowych
    1 op śmietanki 30%
    garść orzechów włoskich

    Gruszkę obierz, usuń gniazda nasienne i zblenduj ją z mlekiem i cukrem i cynamonem.
    Kawę rozpuszczalną rozpuść we wrzątku (4 łyżki) i wlej ją do mleka zblendowanego z gruszką.

    Do każdej szklanki dodaj gałkę lodów zalej kawą do 3/4 wysokości szklanki.

    Ubij ze śmietany bitą śmietanę. Pokrusz orzechy włoskie.

    Bitą śmietanę umieść w szklance z kawą i posyp wszystko orzechami.

  • Nahriele

    Gorąca czekolada z kilkoma kroplami amaretto, szczyptą cynamonu, odrobiną chilli i kapką oleju kokosowego 🙂 Niebo dla kubków smakowych i ukojenie dla zziębniętego ciała https://uploads.disquscdn.com/images/0b828d7002bd2ba53171ec92173d803ea75590446f6f28e8129ec3c6fdfead2a.jpg 🙂

  • Dorota Kwiatkowska

    Mój absolutny TOP i niezawodny napój na jesienne dni to połączenie czarnej herbaty z kawałkami cytryny, pomarańczy, miodu, goździków ! Ten, mix nie tylko potrafi poprawić humor w szarobure dni, ale także dba o to żeby nie przyplątało się do nas żadne przeziębienie :)))

  • Jussi

    Nalewka z aronii – Aroniówka
    Składniki:
    2 kg aronii
    2 l. wody
    2 dkg kwasku cytrynowego
    70 sztuk zdrowych liści z wiśni
    1 kg cukru
    0,75 l. spirytusu
    Aronię zalać wodą, dodać liście wiśni, zagotować przez 15 min. Odcedzić i dodać 1 kg cukru oraz kwasek cytrynowy. Ostudzić. Zalać ok 0,75 l. spirytusu.
    https://uploads.disquscdn.com/images/71aa4a1b77ea4dd9c8f20a62aa15720e969de6fbac0ac6f201e21df9412c4cbc.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/a7e310535b71ed663bbe385406a81eda1e641d87e6b068824d9b1010152bcc84.jpg

  • Joanna Święcicka-Łupiniec

    Słodki i rozgrzewający likier krówkowy. Kieliszeczek sprawdzi się z gorącą kawką po długim, jesiennym spacerze.

    Składniki na 750 ml likieru:
    600 g krówek
    250 ml kremówki 36%
    250 ml wódki

    Przygotowanie:

    Kremówkę zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj krówki.

    Cały czas mieszaj aż wszystkie cukierki całkowicie rozpuszczą się w śmietanie. Nie doprowadzaj masy ponownie do wrzenia.

    Zdejmij masę z ognia i odstaw na 20-30 minut, co kilka minut przemieszaj.

    Po tym czasie do jeszcze ciepłej masy wlej wódkę i energicznie mieszaj łyżką aż składniki się połączą.

    Przelej likier do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce. Od czasu do czasu wstrząśnij butelką.

    Na zdrowie 😉

    https://uploads.disquscdn.com/images/e84afd58292bc48d58c2974298d4c7f15455a1428b50ac702600ca587f65fcaa.jpg

  • Jussi

    Nalewka z aronii – Aroniówka
    Składniki:
    2 kg aronii
    2 l. wody
    2 dkg kwasku cytrynowego
    70 sztuk zdrowych liści z wiśni
    1 kg cukru
    0,75 l. spirytusu
    Aronię zalać wodą, dodać liście wiśni, zagotować przez 15 min. Odcedzić i dodać 1 kg cukru oraz kwasek cytrynowy. Ostudzić. Zalać ok 0,75 l. spirytusu.
    https://uploads.disquscdn.com/images/71aa4a1b77ea4dd9c8f20a62aa15720e969de6fbac0ac6f201e21df9412c4cbc.jpg

  • Iwona Tiborska

    Herbata Rozgrzewająca Na Jesienne Wieczory
    Propozycja na pyszna herbatkę, którą w tym okresie jesienno-zimowym bardzo często pije.

    Składniki na 2-3 słoiczki/kubki :

    1 litr wody
    około 4 łyżeczki herbaty np. Assam https://uploads.disquscdn.com/images/c7a14a1bc34115e5b3eb42efcb033fd2a13552bc0eb5f9868da23b6ff86d7f34.jpg
    około 2 cm imbiru
    2-3 owoce dzikiej róży
    miód do posłodzenia według uznania
    sok z 1/2 cytryny

    1. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 10 min.
    2. Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia i dodajemy ulubiona swoja herbatę, a następnie miód oraz sok z cytryny.
    Podajmy jeszcze gorące z plasterkiem imbiru oraz owocem dzikiej róży 🙂

  • Judyta

    „Czekoladowa moc”

    Składniki:
    – 1/2 szklanki mleka kokosowego
    – 1/2 szklanki wody
    – 2 łyżeczki kakao
    – szczypta imbiru
    – skórka starta z jednej pomarańczy

    – ksylitol do smaku

    W rondelku podgrzej mleko kokosowe. Kakao wymieszaj z wodą, dodaj do mleka.

    Następnie dodaj resztę składników i gotuj na niewielkim ogniu kilka minut.
    Przelej do ulubionego dużego kubka, rozkoszuj się smakiem i właściwościami rozgrzewającymi tego cudownego napoju. https://uploads.disquscdn.com/images/4ab3a5fd1a7348c4b12da178879ff0ec0a1335ac833747c9697b2f177e11733f.jpg

  • Weronika Trochimiak

    Rozgrzewający napój
    składniki:
    -1litr wody,
    -2 laski cynamonu,
    -4 cm świeżego imbiru (pokrojonego w plastry),
    -8 goździków ,
    -4 ziarna kardamonu,
    -1 pomarańcza (obrana, pokrojona)
    -2 plasterki cytryny
    -łyżka miodu

    Wykonanie:
    Wodę zagotować. Dodać pomarańcze, goździki, imbir, kardamon, cynamon i cytrynę. Gotować na małym ogniu około 10 min. Po przestudzeniu do około 60 ºC dodać miód.

    Smacznego! 🙂
    https://uploads.disquscdn.com/images/de3154e2dd140289e05e0bd94057ba728f1b7bc69b2ade44d8a89e364af62629.jpg

  • blackpearl20

    https://uploads.disquscdn.com/images/88ac803849b24fbac4bed1c17f4664e03287c062b6c4ddc817c4d672a3a259a7.jpg

    Na jesienną chandrę i na rozgrzanie najlepsza jest gorąca
    czekolada z chili i cynamonem.

    Składniki:

    – tabliczka czekolady deserowej o 70 % zawartości kakao

    – 1 szklanka mleka

    – kakao

    – szczypta cynamonu

    – szczypta chilli

    – bita śmietana

    Mleko podgrzewam w garnku i dodaję pokruszoną czekoladę. Uwielbiam
    taką ekstra gęstą, więc do uzyskania idealnej konsystencji dosypuję kakao i
    odrobinę cynamonu. Napój nalewam do kubka, dekoruję sporą ilością bitej
    śmietany (a co się będę oszczędzać, niech idzie mi w boczki 😉 i posypuję
    chili. Od razu robi się gorąco na ciele i duszy.

  • Judyta

    „Czekoladowa moc”

    Składniki:
    – 1/2 szklanki mleka kokosowego
    – 1/2 szklanki wody
    – 2 łyżeczki kakao
    – skórka starta z jednej pomarańczy
    – szczypta imbiru
    – ksylitol do smaku

    W rondelku zagotuj mleko. Kakao wymieszaj z wodą i dodaj do mleka. Wrzuć resztę składników i gotuj na niewielkim ogniu kilka minut.
    Przelej do ulubionego, dużego kubka i ciesz się aromatycznym i rozgrzewającym napojem, idealnym na mroźne wieczory.
    https://uploads.disquscdn.com/images/4ab3a5fd1a7348c4b12da178879ff0ec0a1335ac833747c9697b2f177e11733f.jpg

  • Seluna

    Rozgrzewająca herbata na chłodne wieczory:
    – torebka zielonej herbaty
    – 2 cm startego imbiru
    – 2 łyżeczki miodu
    – plasterek cytryny.
    Zaparzamy herbatę w ulubionym kubku, dodajemy pozostałe składniki i delektujemy się pysznym, rozgrzewającym naparem. 🙂
    https://uploads.disquscdn.com/images/662310f1c48d09854644bdc7ed791dd8ff796f32296f086eba53df320ce07b76.jpg

  • Weronika Trochimiak

    Rozgrzewający napój:
    -1 litr wody,
    -2 laski cynamonu,
    -4 cm świeżego imbiru (kroimy w plastry),
    -1 pomarańcza (obrana, pokrojona),
    -8 goździków,
    -4 ziarna kardamonu,
    -łyżka miodu.

    Wodę zagotować. Wrzucić wszystkie składniki (oprócz miodu) i gotować na najmniejszym ogniu 10 minut. Gdy napój trochę przestygnie dodać miód.

    SMACZNEGO!

    https://uploads.disquscdn.com/images/de3154e2dd140289e05e0bd94057ba728f1b7bc69b2ade44d8a89e364af62629.jpg

  • Anna Gałaszewska

    https://uploads.disquscdn.com/images/71a789c21ba3e3aef9932a317bfae0f7222120a2d098f6af7f923cffdb376809.jpg Przed przeziębieniem zaczynam się już chronić późnym latem   Codziennie wieczorem przygotowuję sobie napar idealny! Zaparzam ziołową herbatkę – za każdym razem wybieram inną. Dodaję do tego ćwiartki zielonego jabłka, łyżkę miodu, cytrynę nadzianą goździkami, laskę cynamonu i syrop imbirowy. To nie tylko bomba witaminowa i odpornościowa, ale także pyszne zakończenie dnia <3 Po takim gorącym napoju śpi się o wiele lepiej, a jesień i nadchodząca zima mi nie straszne! 🙂

  • Katarzyna Jakuszko

    Czy chcesz wieczorem mieć humor doskonały?
    To proste! Musisz tylko krok po kroku wypełnić przepis cały
    Posłuchaj więc co mam Ci do powiedzenia
    Ten przepis jesienny świat na lepsze zmienia
    A więc: 50 ml nalewki z czarnej porzeczki do szklaneczki wysokiej wlej śmiało
    Nie obawiaj się na pewno nie będzie jej za mało
    Następnie 30 ml wódki wlej szybko
    Zaufaj mi proporcje będą idealne moja rybko
    Na koniec 80 ml coca coli dolej i potrząśnij rękami obiema
    Mówię Ci lepszej metody poprawy humoru nie ma
    Zostało tylko wziąć łyczek malutki
    I poczuć jak z tą chwilą odpływają Twe smutki
    Teraz możesz smakiem drinka się delektować
    Wszystkie kłopoty i rozterki dnia w kieszeń schować

  • Sylwia Magdalena

    lawendowa latte z miętą, miodem i imbirem – działa cuda

    lavender latte
    Jak to jest zrobione?
    150 ml mleka
    150 ml wody
    1 łyżeczka suszonej lawendy
    1 gałązka świeżej mięty
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    3 plastry imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    miód
    Do wrzątku wrzucam lawendę i imbir. Przykrywam talerzykiem i zaparzam 10 minut.
    Odcedzam zioła i podgrzewam herbatę raz jeszcze, słodząc ją do smaku.
    Wyłączam palnik i wrzucam miętę na około 3 minuty. Wyjmuję.
    Dolewam ekstrakt i mieszam.
    Mleko spieniam i dodaję do naparu.

  • Robert Matemisz

    0,5 l mleka,
    3-4 łyżeczki mocnej czarnej herbaty,
    starty imbir (2-3 łyżeczki),
    ziarna kardamonu (2-3 łyżeczki),
    1 łyżeczkę cynamonu,
    5-8 goździków,
    100 ml wody,
    3-4 łyżeczki cukru ( trzcinowy)

    Przepis na Masala Chaj:

    1. Do garnka wlewamy 100 ml zimnej wody oraz wszystkie przyprawy: imbir, kardamon, cynamon i goździki. Na małym gazie gotujemy przez 5-10 minut (obserwując, żeby cała woda nie wyparowała).
    2. Dolewamy 0,5 l mleka i ostrożnie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy nasza herbata się zagotuje, wyłączamy grzanie. Wsypujemy 3-4 łyżeczki czarnej herbaty, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 7-8 minut.
    3. Naszą rozgrzewająca herbatę wystarczy już tylko przecedzić do kubków i dosłodzić do smaku.

  • Robert Matemisz

    Co potrzebujemy do przygotowania rozgrzewającej herbaty Masala Chaj?
    https://uploads.disquscdn.com/images/d37c2aeec97874b3603356cb3b9a229434632b6442229cdab50eb2d1eb2cc4dc.jpg 0,5 l mleka,
    3-4 łyżeczki mocnej czarnej herbaty,
    starty imbir (2-3 łyżeczki),
    ziarna kardamonu (2-3 łyżeczki),
    1 łyżeczkę cynamonu,
    5-8 goździków,
    100 ml wody,
    3-4 łyżeczki cukru ( trzcinowy).

    Przepis na Masala Chaj:

    1. Do garnka wlewamy 100 ml zimnej wody oraz wszystkie przyprawy: imbir, kardamon, cynamon i goździki. Na małym gazie gotujemy przez 5-10 minut (obserwując, żeby cała woda nie wyparowała).
    2. Dolewamy 0,5 l mleka i ostrożnie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy nasza herbata się zagotuje, wyłączamy grzanie. Wsypujemy 3-4 łyżeczki czarnej herbaty, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 7-8 minut.
    3. Naszą rozgrzewająca herbatę wystarczy już tylko przecedzić do kubków i dosłodzić do smak