Musli kojarzy nam się przede wszystkim ze śniadaniem. Nie bez powodu – jest ogólnodostępne, szybkie w przygotowaniu i sycące. Wiele osób traktuje je jako pełnowartościowy pierwszy posiłek.
Czym jest musli?
Musli to pełnowartościowa mieszanka płatków zbożowych (najczęściej owsianych) z dużą ilością dodatków: orzechów czy też bakalii. Płatki owsiane to także źródło białka, żelaza i witamin z grupy B. Bezglutenowe musli mogą spokojnie spożywać osoby nietolerujące glutenu oraz chore na celiakie, ponieważ w ich składzie są płatki owsiane pozbawione glutenu.
Klasyczna owsianka
Owsianka to doskonałe rozwiązanie na dodające energii śniadanie. Polecana jest szczególnie osobom aktywnym fizycznie oraz wszystkim tym, którzy potrzebują porannego zastrzyku węglowodanów. Dzięki sycącej owsiance rozbudzamy swój organizm i przygotowujemy go do dalszej pracy.
Składniki:
- mleko, woda, jogurt naturalny
- BIO Ocelio Bezglutenowe Musli z ziarnami i chia
- mrożone maliny i borówki
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane możemy ugotować lub przyrządzić na zimno na bazie wody, mleka, jogurtu naturalnego czy też wybranego napoju roślinnego.
- Na końcu dodać mrożone maliny i borówki.
Owsianka z piekarnika
Od jakiegoś czasu coraz większą popularnością cieszy się owsianka pieczona, sprawdzająca się szczególnie w chłodne poranki.
Składniki:
- bezglutenowe musli owsiane z jabłkiem i cynamonem
- 1 łyżeczka miodu lub naturalnego słodzika
Sposób przygotowania:
- Płatki zalewamy wodą lub mlekiem.
- Dodajemy 1 łyżeczkę miodu, aby nasza „Szarlotka” była bardziej zwarta.
- Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Owocowe crumble
Zostańmy na chwilę w temacie pieczenia i spróbujmy pysznego, idealnego na spotkania z rodziną lub znajomymi pełnego owoców – crumble pod owsianą kruszonką. Deser ten oryginalnie pochodzi z Wielkiej Brytanii i uchodzi za pierwowzór. Klasyczną kruszonkę z masła, cukru i mleka zastępuje się płatkami owsianymi.
Składniki:
- musli owsiane z czekoladą i kokosem
- ulubione owoce
- masło
- miód
- lody waniliowe
Sposób przygotowania:
- Formę wyłożyć ulubionymi owocami.
- Płatki wymieszać z masłem i miodem.
- Powstałą kruszonkę ułożyć na owocach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut na złoty kolor.
Chrupiące ciasteczka
Ten pomysł docenią osoby szczególnie dbające o to, co mają na talerzu. Domowe bezglutenowe ciasteczka owsiane to sposób na zdrową i mocno chrupiącą przekąskę pomiędzy posiłkami. Wzbogacone suszonymi owocami będą słodsze i bardziej wyraziste w smaku.
Składniki:
- klasyczne płatki owsiane Ocello
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka miodu
- 2 czubate łyżki mąki (bezglutenową lub pszenną dla osób, które mogą spożywać gluten)
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Mieszamy wszystkie składniki.
- Ciasteczka pieczemy w piekarniku przy temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Odżywczy koktajl
Pożywny koktajl na bazie płatków owsianych to idealny przepis dla sportowców! Najprostsza wersja takiego koktajlu to połączenie banana, garści płatków owsianych i serka wiejskiego lub jogurtu naturalnego. Zapewnimy sobie odpowiednią dawkę białka, węglowodanów i witamin z grupy B i C. W bardziej dietetycznej wersji źródło białka możemy zastąpić jarmużem lub świeżym szpinakiem. Każdy koktajl warzywno-owocowy wzbogacony płatkami owsianymi sprawdzi się jako energetyczny posiłek o poranku lub przed treningiem.
Składniki:
- banan
- garść płatków owsianych
- serek wiejski lub jogurt naturalny
- jarmuż
- świeży szpinak
Sposób przygotowania:
- Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą masę.