Burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki

Jackfruit to świetny znamiennik mięsa, jak go wykorzystać? Na początek proponujemy burgera!

Burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki

Jackfruit to popularny składnik w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w Indiach. Jest chętnie wykorzystywany przez wegan i wegetarian, jako zamiennik mięsa. Na jego bazie możemy przyrządzić zarówno desery, jak i potrawy wytrawne. Ponadto jackfruit jest bogaty w błonnik i prozdrowotne związki takie, jak beta-karoten czy flawonoidy. Warto dodać także, że jest niskokaloryczny!

Składniki:

  • 1 puszka szarpanego jackfruita
  • 50 g sosu teriyaki (1 saszetka)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 duży pomidor pokrojony w plastry
  • 8 liści sałaty karbowanej zielonej

Sos teriyaki:

  • 2 łyżki czerwonej srirachy
  • 1 łyżka musztardy starofrancuskiej Maille
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

1. Jackfruita wyłóż na sitko, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Na rozgrzanej patelni usmaż jackfruita na rumiany kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż przez ok. 5 min., aby owoc wchłonął nadmiar sosu.
2. Przekrój bułki na pół, posmaruj masłem i przypiecz lub ugrilluj na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki razem.
3. Złóż burgera: posmaruj bułkę sosem, połóż liść sałaty, a następnie usmażonego jackfruita. Na
koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.