Jackfruit to popularny składnik w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w Indiach. Jest chętnie wykorzystywany przez wegan i wegetarian, jako zamiennik mięsa. Na jego bazie możemy przyrządzić zarówno desery, jak i potrawy wytrawne. Ponadto jackfruit jest bogaty w błonnik i prozdrowotne związki takie, jak beta-karoten czy flawonoidy. Warto dodać także, że jest niskokaloryczny!
Składniki:
- 1 puszka szarpanego jackfruita
- 50 g sosu teriyaki (1 saszetka)
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 bułki do hamburgerów
- 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 duży pomidor pokrojony w plastry
- 8 liści sałaty karbowanej zielonej
Sos teriyaki:
- 2 łyżki czerwonej srirachy
- 1 łyżka musztardy starofrancuskiej Maille
- 3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
1. Jackfruita wyłóż na sitko, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Na rozgrzanej patelni usmaż jackfruita na rumiany kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż przez ok. 5 min., aby owoc wchłonął nadmiar sosu.
2. Przekrój bułki na pół, posmaruj masłem i przypiecz lub ugrilluj na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki razem.
3. Złóż burgera: posmaruj bułkę sosem, połóż liść sałaty, a następnie usmażonego jackfruita. Na
koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.