
Czarny bez – właściwości
Czarny bez właściwości, czy ma wiele właściwości leczniczych? Tak, jednak mimo tego, wielu ludzi podchodzi do niego z rezerwą. Nieufność jest spowodowana przekonaniem, że to trująca roślina, co jest prawdą tylko częściowo. Czarny bez zawiera substancje szkodliwe, natomiast stwarza niebezpieczeństwo tylko w przypadku spożywania kwiatów lub owoców na surowo. Po przetworzeniu można go spożywać w postaci soków, konfitur czy nalewek i cieszyć się leczniczym działaniem, nie martwiąc się zatruciem.
Poprawia odporność
Pisząc o czarnym bzie nie można nie wspomnieć o babciach, które zawsze powtarzały, że na przeziębienie i odporność koniecznie trzeba pić sok z czarnego bzu. Jako dzieci prawdopodobnie nie do końca byliśmy fanami takiego soku, natomiast dzisiaj, już jako dorośli, wiemy, że jego działanie jest nieocenione. Przede wszystkim czarny bez jest źródłem witaminy C, dzięki czemu wspomaga odporność. Warto dodawać go do herbaty szczególnie jesienią i zimą, w okresie największych zachorowań na różnego rodzaju infekcje. Czarny bez jest częstym składnikiem leków na przeziębienie – syropów na kaszel czy tabletek na ból gardła. Pomaga zwalczyć chorobę i uśmierzyć ból, ułatwia wykrztuszanie, a dzięki wzmaganiu pocenia ułatwia zbicie gorączki i pokonanie infekcji. Dodatkowo może łagodzić nerwobóle i migrenę.
Działa przeciwzapalnie
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym sok z czarnego bzu może być stosowany na stany zapalne stawów. Łagodzi bóle reumatyczne oraz ból mięśni. Można go stosować dwojako – wewnętrznie poprzez spożywanie przetworów lub zewnętrznie, wykonując okłady bezpośrednio na bolącą okolicę ciała.
Poprawia trawienie i oczyszcza
Sok z czarnego bzu działa pozytywnie na układ trawienny. Ma działanie lekko przeczyszczające, dlatego sprawdza się w przypadku zaparć. Łagodzi dolegliwości trawienne w postaci zgagi, jak również wzdęć. Silne działanie moczopędne pomaga oczyszczać organizm z toksyn, dzięki czemu wspomaga pracę nerek. Jest również stosowany w dietach odchudzających.
Kiedy zbierać?
Kwiaty zbieramy w maju i czerwcu, a więc mamy na to jeszcze niecały miesiąc. Sięgamy po jasne, dojrzałe kwiaty, te brązowe i przekwitnięte omijamy. Nasze zbiory możemy suszyć w miejscu przewiewnym, osłoniętym przed słońcem, ponieważ w kontakcie z nim kwiatostany tracą swoje właściwości lecznicze. Na owoce czarnego bzu należy jeszcze poczekać – zbiory następują dopiero w sierpniu i wrześniu. Wówczas ścinamy całe dojrzałe grona owoców.
Spożywając przetwory z czarnego bzu, należy pamiętać, że zbyt duża dawka może spowodować ból brzucha, nudności lub biegunkę.