Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 150 g ugotowanej białej fasoli lub konserwowej (waga po odcieku)
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 duży ząbek czosnku
- Garść młodych liści szpinaku
- Sól
- 1 łyżeczka za’ataru
- Sok z cytryny do smaku
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę siekamy w piórka, pomidory kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3–4 minuty.
- Dodajemy pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku. Smażymy przez około 3 minuty.
- Dodajemy fasolę, doprawiamy solą, za’atarem, sokiem z cytryny. Krótko podgrzewamy.
- Podajemy na ciepło lub na zimno.
Przechowywanie:
W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2–3 dni.