Figa, najsłodszy kwiat świata

figa najslodszy kwiat swiata

Chyba wszyscy znają figowy listek, nie wszyscy jednak wiedzą, że sama figa jest tak naprawdę  typem kwiatu, a nie owocem drzewka figowego.
Dodatkowo, ma nieoceniony wpływ na serce i układ krwionośny oraz jest zalecana na osłabienie i apatię.

Dlaczego figa to najlepszy owoc na jesień?
Tylko trzy świeże figi pokrywają 10% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, a dodatkowo zawierają potas i błonnik.
Pochodzący z Azji Mniejszej figowiec jest pierwszym wspomnianym w biblijnej opowieści o Adamie i Ewie. Niektórzy sugerują nawet, że to figa a nie jabłko, choć czasami mówi się też o granacie, była zakazanym owocem, którego spróbowała Ewa. Według legend ateńskich, grecka bogini Demeter podarowała ludzkości figę, by osłodzić nadciągającą jesień i to właśnie na przełomie lata i jesieni odbywają się zbiory tych owoców. Figowce nie owocują w tym samym czasie, dlatego owoce muszą być zbierane ręcznie, co ma wpływ na ich cenę. Warto tu też wspomnieć o szczególnej symbiozie łączącej winogrona i drzewa figowe – te ostatnie są sadzone często na skrajach plantacji tak, by chronić kruchą winorośl przed wiatrem. Po figę prosto z drzewa możemy sięgnąć w Turcji, Grecji, Chorwacji, czy Włoszech, gdzie wg statystyk Travelplanet.pl, jeździmy praktycznie najczęściej.