Gofrownica w domu – jak o nią zadbać?

Przyrządzenie gofrów jest stosunkowo łatwe i nie zabiera wiele czasu. Dużo osób obawia się jednak tego, co następuje po zjedzonym posiłku - czyszczenia gofrownicy. Jak się do tego zabrać?

Gofrownica
Gofrownica w domu – jak o nią zadbać?

Gofrownica to sprzęt, który niewątpliwie warto mieć w domu. Dzięki niej nie musisz wyruszać do nadmorskich miejscowości tylko po to, aby zjeść chrupiącego gofra. Pysznego wafla możesz przygotować samodzielnie. Jak jednak zadbać o sprzęt, w którym przygotowujesz posiłek? Co powinnaś wiedzieć o czyszczeniu gofrownicy? Podpowiadamy w poniższym materiale.

Jak wyczyścić gofrownicę?

Przede wszystkim pamiętaj, aby nie wkładać gofrownicy pod bieżącą wodę. Nie próbuj także umieszczać jej w zmywarce. Odczekaj, aż sprzęt ostygnie. Kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, podejmij próbę czyszczenia.
Zacznij od przetarcia wnętrza gofrownicy suchą ścierką lub ręcznikiem papierowym. Pozbądź się zaschniętych resztek ciasta, a także tłuszczu. Następnie zwilż ściereczkę lub miękką stronę gąbki wodą i kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń. Dokładnie wyczyść nią płytę grzewczą z obu stron. Kiedy już to zrobisz, powtórz poprzednie czynności, tym razem jednak używaj tylko wody.
Jeśli po wszystkim gofrownica dalej nie jest czysta, spróbuj polać ją olejem i odczekać chwilę, aż zabrudzenia nim nasiąkną. Po tym czasie jeszcze raz przetrzyj sprzęt.
Mimo iż w sklepach można znaleźć chemiczne specyfiki do czyszczenia gofrownicy, nie poleca się ich stosowania. Detergenty i zawarte w nich substancje mogą przedostać się do gofrów, a wraz z nimi powędrować prosto do naszego organizmu i zwyczajnie mu zaszkodzić, wywołując chociażby poważne reakcje alergiczne. Ponadto chemikalia często mają zły wpływ również na czyszczony sprzęt, przez co może on ulec zniszczeniu.

Przypalona gofrownica – i co teraz?

Niestety zdarza się, że czasem robienie gofrów wymyka się spod kontroli. Podnosisz pokrywę gofrownicy, a wita Cię zapach spalenizny i czarny wafel. W takich sytuacjach również sprzęt rzadko pozostaje bez szwanku. Na szczęście na przypalone urządzenie również są sposoby.
Najlepszym rozwiązaniem będzie położenie kawałka ręcznika papierowego na płyty grzewcze i nasączenie go wodą, a następnie zamknięcie pokrywy gofrownicy. Odczekaj jakiś czas. W ten sposób zabrudzenia namiękną i będzie łatwiej je usunąć. Jeśli nie uda się za pierwszym razem, powtarzaj czynność, dopóki nie pozbędziesz się brudu. Pamiętaj, by nie zdrapywać go żadnym metalowym narzędziem. Nie próbuj także na siłę pozbywać się przypaleń bez wcześniejszego namoczenia. Możesz uszkodzić powłokę płyty, co z pewnością poskutkuje notorycznym przywieraniem gofrów do sprzętu.

Zadbana gofrownica to lepsze gofry

W dbaniu o sprzęt ważne jest, by robić to systematycznie. W skrócie: czyść gofrownicę po każdym użyciu, nawet jeśli masz w planach niedługo znów jeść gofry.
Nie zapominaj, że brudny sprzęt wpływa również na smak posiłku. Nie chcesz chyba, by przy jedzeniu towarzyszył Ci posmak spalenizny prosto z niedoczyszczonego urządzenia. Gofrownica musi być czysta, żeby gofry smakowały jak należy.
Idealny wafel nie zależy jednak jedynie od stanu Twojego sprzętu. Musisz również wiedzieć, kiedy wyłożyć go na talerz. Jeśli z gofrownicy wciąż ulatnia się para wodna, możesz być pewna, że gofr nie jest gotowy.

Przepis na bezglutenowe gofry z owocami i bitą śmietaną

Składniki:

  • 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast
  • 150g masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 10 śliwek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • garść granoli
  • szczypta cynamonu
  • 1 śmietanka 30%
  • jagody
  • porzeczki
  • miód

Sposób przygotowania: 

  1. Rozpuść masło.
  2. Mieszankę mąk wymieszaj w misce z cukrem, jajkami i mlekiem.
  3. Do całości przelej rozpuszczone masło.
  4. Zmiksuj mikserem na gładką masę.
  5. Gofry piecz w gofrownicy przez kilka minut, aż będą złociste.
  6. Wydrylowane śliwki przesmaż z cynamonem na odrobinie masła. Na koniec dodaj masło orzechowe i granolę.
  7. Śmietanę ubij na sztywno z odrobiną cukru.
  8. Gofry podawaj z smażonymi śliwkami lub śmietaną, owocami i miodem.

Przepis na wytrawne gofry szpinakowo-łososiowe

Składniki:

Gofry:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g kostki margaryny do pieczenia
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta ostrej papryki

Szpinak:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowego
  • 300 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 mała czerwona papryka
  • ser parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Kostkę do pieczenia rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.
  3. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3-4 minuty, aż będą rumiane.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę, a także cebulę. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak.
  5. Całość smaż chwilę, następnie dodaj śmietanę wymieszaną z sosem do warzyw na ciepło.
  6. Wszystko razem gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekane kapary, a także pokrojonego w paseczki łososia. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp startym serem.