Hamburgery z sadzonym jajkiem po amerykańsku

28 maja został ogłoszony Światowym Dniem Hamburgera. Mimo licznych zawirowań w historii i recepturach dania, polecamy zacząć od hamburgerów z sadzonym jajkiem po amerykańsku, w których zakochać się można od pierwszego wejrzenia.

Hamburgery z sadzonym jajkiem po amerykańsku

Składniki:

  • 500 g wołowego mięsa z udźca
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 10 pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 2 garści rukoli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Usuń błony z mięsa oraz pokrój je na mniejsze części, a następnie zmiel w maszynce.
  2. Wsyp Przyprawę do grilla Knorr i zrób mięsną masę. Uformuj z niej cztery burgery zbliżonej wielkości.
  3. Pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Wszystko podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
  4. Połóż burgery na gorącym ruszcie i smaż je z każdej strony przez około 10 minut. Na grillu podsmaż również plastry boczku. Poprzekrawaj bułki na pół i też je lekko opiecz. Gotowe pieczywo posmaruj od wewnętrznej strony majonezem.
  5. W trakcie przygotowywania burgerów rozgrzej olej na patelni i usmaż cztery jaja sadzone.
  6. Gotowe mięso połóż na bułkach z majonezem i rukolą. Do całości dodaj boczek, pieczarki i sadzone jajka. Przykryj kanapkę górną częścią bułki.