Eksperci Ahmad Tea London przygotowali poradnik dotyczący picia herbaty poranną porą. 24 kwietnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Śniadania, więc to doskonała okazja, aby przypomnieć sobie, dlaczego w śniadaniowym menu warto umieścić odpowiednie napary, i na jakiego rodzaju mieszanki powinniśmy postawić z samego rana. To także świetna okazja, aby zmienić niezdrowe nawyki.
- Przede wszystkim nie powinno się pić herbaty na czczo, ponieważ można w ten sposób podrażnić błony śluzowe żołądka, a w efekcie odczuwać mdłości lub bóle brzucha.
- Lepiej wypić napar po posiłku niż popijać w trakcie, ponieważ zawarte w czarnej herbacie garbniki pobudzają śluzówkę układu pokarmowego, przez co organizm wchłania mniej składników mineralnych (np. magnezu, potasu).
- Rano warto przygotować słabszy napar, ponieważ zawiera on więcej działających antyseptycznie garbników, które wspomagają leczenie stanów zapalnych przewodu pokarmowego i ułatwiają trawienie.
- Do śniadania warto pić napary ziołowe, które pobudzają układ trawienny i zabezpieczają żołądek przed podrażnieniami, np. od surowej papryki lub pomidora na kanapce.
- Rano najlepiej sprawdzi się herbata tradycyjna, bez sztucznych dodatków. Zbyt słodki napar może spowodować apatię i zmęczenie w ciągu dnia. Cukier jest szybko przyswajany przez organizm i działa negatywnie na trzustkę, która wcześnie rano nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości insuliny, a przy pobudzonej pracy znacznie obniża poziom cukru we krwi. Jeśli nie lubisz gorzkiej czarnej herbaty, to dodaj do niej domowy sok owocowy lub łyżeczkę miodu.
- Poranną kawę warto zastąpić naparem z zielonej herbaty, ponieważ nie tylko jest zdrowszy, ale także, dzięki dużej zawartości teiny, likwiduje uczucie senności, działa pobudzająco i zwiększa koncentrację oraz zdolności fizyczne organizmu.