Składniki:
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 50 g Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia lub 3 cm świeżego drobno posiekanego korzenia
- 250 g piersi z indyka pokrojonej na kawałki 1 cm
- 50 g białej części pora pokrojonej w zapałki
- 2 pomarańcze
- 1 średnia marchewka pokrojona w zapałki
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj sos sojowy z imbirem, sosem chili sambal oelek i startą skórką z 1
pomarańczy. W przygotowanym sosie zamarynuj indyka.
2. Pomarańczę obierz i pokrój na mniejsze cząstki, przełóż do miski i wymieszaj z
wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy oraz mąką kukurydzianą lub skrobią ziemniaczaną.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż indyka na rumiany kolor, dodaj marchewkę,
cebulę oraz pora. Całość smaż jeszcze przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na
koniec dodaj sos pomarańczowy, całość wymieszaj i podawaj od razu. Opcjonalnie posyp
kolendrą i sezamem.