Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem

Chiński Nowy Rok zwany także Świętem Wiosny jest najważniejszym świętem dla Chińczyków i trwa w tym roku od 22 stycznia aż do 20 lutego. Nieodłącznym fragmentem święta są uroczyste posiłki z tradycyjnymi chińskimi daniami. Ta celebracja radości jedzenia jest wyjątkowo ważna dla De Care jako firmy, która powstała z pasji do smaków Azji.

Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem
Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem

Składniki:

  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 50 g Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia lub 3 cm świeżego drobno posiekanego korzenia
  • 250 g piersi z indyka pokrojonej na kawałki 1 cm
  • 50 g białej części pora pokrojonej w zapałki
  • 2 pomarańcze
  • 1 średnia marchewka pokrojona w zapałki
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj sos sojowy z imbirem, sosem chili sambal oelek i startą skórką z 1
pomarańczy. W przygotowanym sosie zamarynuj indyka.
2. Pomarańczę obierz i pokrój na mniejsze cząstki, przełóż do miski i wymieszaj z
wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy oraz mąką kukurydzianą lub skrobią ziemniaczaną.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż indyka na rumiany kolor, dodaj marchewkę,
cebulę oraz pora. Całość smaż jeszcze przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na
koniec dodaj sos pomarańczowy, całość wymieszaj i podawaj od razu. Opcjonalnie posyp
kolendrą i sezamem.