Jak przygotować dobrą imprezę sylwestrową?

Święta, święta, a po świętach? Sylwester – jedna z najbardziej imprezowych nocy w roku. Organizacja przyjęcia, wcale nie musi wiązać się z wielogodzinnymi przygotowaniami. Wystarczy jedynie wszystko wcześniej zaplanować, by móc spokojnie bawić się do białego rana.

jak przygotowac dobra impreze sylwestrowa
Jak przygotować dobrą imprezę sylwestrową? Fotolia

Sylwestra można spędzać na wiele sposobów. Jedni preferują zorganizowane bale, drudzy imprezy klubach lub na świeżym powietrzu. Inni natomiast wolą spędzać ten czas kameralnie, wyjeżdżając lub po prostu zapraszając znajomych do domu. Tym ostatnim na pewno przyda się kilka poniższych porad.

Zabawa w stylu…

Zacznij planowanie od wymyślenia tematu przewodniego spotkania – w końcu to od niego zależy, jak potoczą się dalsze przygotowania. Nie ma znaczenia, czy impreza odbędzie się w stylu lat 80, czy też pod hasłem „Przebieramy się!”, ważne, by każdy z zaproszonych gości dobrze się bawił i poczuł świetną atmosferę.

Wystrój ma znaczenie

Nawet najprostsze ozdoby dodadzą wnętrzu wyjątkowego klimatu, a także zaskoczą gości. Sznury kolorowych, migoczących światełek i wijące się serpentyny na pewno przyciągną ich uwagę. Ciekawym pomysłem jest przymocowanie balonów do ściany za pomocą dwustronnej taśmy. Dzięki temu, będzie wyglądała jak pokryta bąbelkami. Pamiętaj także o akcentach i muzyce nawiązujących do tematyki imprezy!

Kolejny krok – menu

Na sylwestrowym spotkaniu nie może również zabraknąć pysznego jedzenia – przecież Nowy Rok należy przywitać z pełnym brzuchem! Szwedzki stół pełen różności z pewnością będzie cieszył się dużą popularnością i stanowił jeden z głównych punktów imprezy. – Pamiętajmy, że podstawą dobrego menu jest nie tylko wspaniały wygląd potraw, ale także ich smak. Na sylwestrowym przyjęciu sprawdzą się małe, kolorowe, przekąski w formie kanapeczek, sałatek czy tartaletek. Do ich przygotowania potrzebne będą m.in.: krakersy, bagietki, oliwki, wędliny oraz warzywa w zalewie. Świetną propozycją są również koreczki składające się z serów dojrzewających pokrojonych w kostkę i owoców, takich jak: winogrona, pomarańcze czy granaty. Nie powinno zabraknąć także szybkich w przygotowaniu serowych roladek, kryjących w środku chrupiące, świeże warzywa. Ser żółty podkreśli smak przegryzek i sprawi, że będą one bardziej treściwe i zaspokoją głód gości – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

W gorączce sylwestrowych przygotowań warto pamiętać o jednym – tego wieczoru najważniejsza jest udana zabawa!