Idealne miejsce!
Zanim rozpoczniesz planowanie menu i pakowanie koszyka na piknik, zastanów się nad miejscem. Jeśli mieszkasz w dużym mieście, warto pomyśleć o zorganizowaniu pikniku poza miastem. Sprawdź czy w okolicy Twojego miasta są jeziora, zalewy, stawy. Jeśli chcesz jednak zorganizować piknik w mieście, wybierz zaciszne miejsce, oddalone od miejskiego gwaru.
Nie daj się zaskoczyć pogodzie!
Choć pogoda bywa nieprzewidywalna, to i tak warto sprawdzić, ile ma być stopni w dniu pikniku oraz czy nie będzie wtedy padać. Jeśli przewidywane są przelotne opady, lepiej przełożyć piknik na inny dzień. Brzydka pogoda i obfite opady deszczu mogą popsuć nawet najlepiej zorganizowany piknik.
Król pikniku – cydr
Jeśli organizujesz piknik w godzinach popołudniowych, pomyśl o lekkim, chłodnym napoju. Do pikniku na trawie idealnie pasuje schłodzony cydr. Będzie on świetną alternatywą dla piwa. Harmonijny, naturalny smak cydru będzie się idealnie komponował ze świeżym powietrzem i zapachem wiosny. Ten trunek sprawdzi się podczas celebrowania ważnych wydarzeń i przyjacielskich spotkań.
Wiosenne i lekkie jedzenie
Planując menu piknikowe, pamiętaj, żeby wybrać takie jedzenie, które nie musi być podawane na ciepło oraz będzie łatwe w transporcie. Nie zapomnij o owocowych i warzywnych przekąskach, które kojarzą się z piknikiem i sezonem wiosennym. Postaw na lekkie, zdrowe i kolorowe potrawy. Po mroźnej zimie wszyscy z przyjemnością rozpoczną sezon grillowy podczas pikniku na trawie. Do grillowych dań przygotuj dipy. Zaskocz znajomych oryginalnymi dipami – na przykład cydrowo-cebulowym.
Dodatki, dodatki!
Pamiętaj, żeby zatroszczyć się o komfort gości. Pomyśl o kocach, karimatach czy poduszkach. Warto zadbać o dodatki takie jak lampiony, ozdobne serwetki, koce w ciekawe wzory, muzyka. Dzięki nim piknik będzie miał niepowtarzalny klimat i goście będą dobrze się czuli.