Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.
Składniki na 4 osoby:
- 1 kaczka (ok. 2 kg)
- 50 ml oleju
- 2 puszki pomidorów bez skórki Podravka
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 pęczek ziół (liść laurowy, seler, tymianek)
- 2 ząbki czosnku
- kieliszek winiaku
- 100 ml wina białego
- 20 g masła
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka Vegety
Kluseczki:
- 250 g mąki pszennej
- jajko
- szczypta soli
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
- Kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą.
- Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220°C ok. 1 godziny.
- W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki.
- Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto.
- Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 5 minut.
- Wyjąć kaczkę, odlać część tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki, zgnieciony czosnek i pęczek ziół.
- Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła. Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze godzinę. (Jeśli trzeba, temperaturę można zmniejszyć do 150°C.)
- W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Gorący sos z warzyw zagęścić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.
Rada
Kaczkę można również podawać z innym dodatkiem, np. pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub polentą.
Mała tajemnica
Kaczkę należy piec najpierw w temperaturze wysokiej a następnie niższej, dzięki czemu mięso będzie soczyste.