Kaczka w pomidorach na specjalne okazje

Kaczka w pomidorach, jest jakże smacznym daniem. Polecamy przepis. Pomidory zaś często są niedoceniane i traktowane zbyt pospolicie.

kaczka w pomidorach
Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.

Składniki na 4 osoby:

  • 1 kaczka (ok. 2 kg)
  • 50 ml oleju
  • 2 puszki pomidorów bez skórki Podravka
  • 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 pęczek ziół (liść laurowy, seler, tymianek)
  • 2 ząbki czosnku
  • kieliszek winiaku
  • 100 ml wina białego
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Vegety

Kluseczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą.
  2. Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220°C ok. 1 godziny.
  3. W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki.
  4. Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto.
  5. Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 5 minut.
  6. Wyjąć kaczkę, odlać część tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki, zgnieciony czosnek i pęczek ziół.
  7. Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła. Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze godzinę. (Jeśli trzeba, temperaturę można zmniejszyć do 150°C.)
  8. W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Gorący sos z warzyw zagęścić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.

Rada

Kaczkę można również podawać z innym dodatkiem, np. pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub polentą.

Mała tajemnica

Kaczkę należy piec najpierw w temperaturze wysokiej a następnie niższej, dzięki czemu mięso będzie soczyste.