W Polsce kasze cieszą się popularnością od stuleci, kiedy to znajdowały swoje miejsce na stole zarówno osób bogatych, jak i biednych. Dzięki swojej zawartości węglowodanów złożonych oraz błonnika są idealne dla osób dbających o smukłą sylwetkę, a także tych, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jedząc posiłki na bazie kaszy gryczanej lub jęczmiennej dłużej odczuwamy sytość, dzięki czemu łatwiej jest nam zapanować na odruchem podjadania pomiędzy posiłkami.
Składniki:
- Kasza Lubella Jęczmienna Gruba (1 opakowanie)
- Polędwiczka wieprzowa (500 g)
- Kurki lub inne świeże grzyby (200 g)
- Bulion mięsny (1 litr)
- Cebula (1 szt.)
- Czosnek (4 ząbki)
- Tymianek świeży (3 gałązki)
- Masło (100g)
- Oliwa z oliwek (4 łyżki)
- Portwein lub inne słodkie czerwone wino (500 ml)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na oliwie przesmażamy posiekany czosnek i cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kurki i tymianek, solimy, pieprzymy i smażymy 10 minut na średnim ogniu. Część kurek odkładamy do dekoracji, a do rondelka wsypujemy kaszę i dolewamy bulion tak by przykrył kaszę. W czasie gotowania mieszamy, cały czas dodając stopniowo bulion. Kasza powinna być lekko twardawa w środku. Na koniec dodajemy kawałek masła. Konsystencją kasza ma przypominać risotto.
Polędwiczki wieprzowe kroimy w plastry i doprawiamy solą oraz pieprzem, grillujemy na patelni grillowej lub na grillu węglowym 3 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej.
Sos przygotowujemy wlewając wino na gorącą patelnię. Redukujemy sos do 1/3 objętości i dodajemy sól oraz pozostałe zimne masło, które zagęści sos.
Kaszę wykładamy na talerz, a na nią odłożone kurki. Obok kładziemy plastry polędwiczki i polewamy sosem.
Rada:
Kurek nigdy nie myjemy w wodzie bo nasiąkają nią jak gąbka. Najlepiej czyścić je zwilżoną szczoteczką lub kuchennym ręcznikiem.
Przepis przygotował Piotr Ceranowicz – szef kuchni, uczestnik III edycji programu Top Chef oraz ekspert kulinarny marki Lubella.