KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Zupa krem z ciecierzycy

Jesienna, pożywna i rozgrzewająca zupa - krem. Jeśli przed nami intensywny dzień, warto przygotować sycącą zupę.

Wegańskie spring rollsy

Mamy karnawał – nastał więc czas zabaw i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Karnawałowe biesiadowanie wymaga jednak odpowiedniej oprawy, a w tej roli idealnie sprawdzi się menu złożone z szybkich w przygotowaniu przekąsek „na raz”.

Placuszki owsiane z sosem Hochland

Placuszki owsiane podane z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską świetnie sprawdzą się na zimowe śniadanie. Doskonałym dodatkiem jest gęsty i aromatyczny sos serowy.

Orientalna zupa z kalafiorem

Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. Zainspiruj się smakami orientu i wypróbuj oryginalny sposób na sycący i pożywny krem z kalafiorem.

Zupa po seczuańsku

Jesień to najlepszy czas na potrawy z wyrazistymi przyprawami, takimi jak zupa po seczuańsku. Dawka ostrej hiszpańskiej papryki nikomu nie zaszkodzi!

Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał

Tahina to pasta z nasion sezamu, którą znajdziemy w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana jest znacznie szerzej, między innymi do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup.

Rozgrzewające przekąski na mroźne dni!

Kiedy temperatura za oknem coraz dłużej utrzymuje się poniżej zera, powinniśmy zadbać nie tylko o ciepłą kurtkę, ale też prawidłowe odżywianie.

Karnawałowe przekąski z owocami w wersji fit: Owocowe sushi

Wraz z początkiem nowego roku rozpoczyna się karnawał, czyli czas, w którym chętnie organizujemy domowe przyjęcia. Dobre menu to podstawa udanej imprezy. Na jakie dania powinniśmy postawić?

Zdrowe słodycze dla dzieci – co przygotować dziecku na deser?

Obecnie rodzice mniej chętnie podają słodycze swoim pociechom niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu.

Kuchnia zero waste, czyli jak gotować, żeby nie marnować jedzenia i pieniędzy

Jak sprytnie wykorzystywać wszelkie resztki, by tchnąć w nie nowe, kulinarne życie i odkrywać nieznane horyzonty smaku?

Żurawinowy tort na powitanie Nowego Roku

Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie.

Wystrzałowe menu na Sylwestra!

Przed nami najgorętsza impreza w sezonie – już za kilka godzin pożegnamy 2019 rok i z nową energią przywitamy rok 2020.

Smakowe roladki twarogowe

Delikatny twaróg wiejski to znany i lubiany dodatek, szczególnie do kanapek, ale nie tylko! Twarogowa rolada z dodatkiem szczypiorku, prażonej cebulki lub świeżych ziół będzie świetną przystawką czy dodatkiem do śniadania.

Przekąski na spotkanie ze znajomymi – 5 przepisów!

Spotkania ze znajomymi są okazją nie tylko do spędzenia wolnego czasu, ale również wspólnego posiłku.

Tarta bezglutenowa z owocami leśnymi

Szybkie i pyszne ciasto bezglutenowe, które rozpieszcza zmysły.

Ceikawe tematy

Uroda

Zabiegi z wykorzystaniem własnych tkanek przełomem w odmładzaniu

Obok zabiegów z użyciem botoksu czy stosowania takich wypełniaczy jak kwas hialuronowy na znaczeniu zyskują zabiegi, które do odmłodzenia i regeneracji skóry pacjenta wykorzystują jego własne tkanki.

Przepisy

Toskańska zupa fasolowa

Najlepiej smakuje następnego dnia, stąd w tłumaczeniu oznacza tyle co „robiona na nowo”. Zupa ta jest bardzo gęsta, jej główne składniki to fasola i czarna kapusta – w Polsce zastąpiona przez jej biały odpowiednik. Podawana w towarzystwie chleba lub ziemniaków stanowi bardzo sycący posiłek.

Dom