KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie

Jesienną porą warto urozmaicić codzienne menu obiadowe o grzyby, które stworzą niepowtarzalne zestawienie, dodając daniom głębokiego i niepowtarzalnego aromatu. Prezentujemy przepis na polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie!

Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Wśród jesiennych warzyw prym wiodą dyniowate, na czele z patisonami, z których możemy wyczarować pożywne i oryginalne dania. Prezentujemy przepis, który pokochają miłośnicy niecodziennych smaków!

Babeczki brownie

Babeczki to idealny dodatek do kawy w pracy. Zwłaszcza w jesienne dni, mogą nam poprawić humor.

Czas na grzyby, czyli zupa z maślaków

Aby uzyskać najlepszy smak, szefowie kuchni proponują sięgać po świeże grzyby. W zupach idealnie sprawdzą się kurki – w towarzystwie warzyw i dużej ilości ziół. Takie połączenie pozwala na uzyskanie prawdziwego przysmaku.

Kanapka z wędzonym łososiem i jajkiem

Zaproście na śniadanie łososia w charakterze pysznej kanapki. Wystarczy kilka składników i w kwadrans stworzycie kreację śniadaniową rodem z najlepszych restauracji.

Przepis na jesienną sałatkę

Pyszna sałatka w klimacie jesieni. Świeży szpinak, roszponka i pyszne dodatki sprawią, że poczujesz się wyjątkowo lekko.

Patison – hit sezonu wakacyjnego

Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo?

Fasola smażona ze szpinakiem i pomidorami

Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie.

Wegetariańska zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek.

Delikatne ravioli faszerowane homarem w sosie winno-pomidorowym

Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie oraz małże, ostrygi, homary i przegrzebki.

Green Bowl, czyli zielona miska zdrowia

Komponowanie listy zakupów na kilka dni wymaga odrobiny dyscypliny. Dobrze jest zwracać uwagę jakie ilości danego produktu jesteśmy w stanie wykorzystać.

Ostrygi zapiekane pod kołderką z parmezanu

Podajemy kolejny przepis na danie, którego bazę stanowią owoce morza. Tym razem na stół serwujemy ostrygi!

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi to danie w sam raz na pożegnanie kończącego się lata.

Lekka sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie oraz małże, ostrygi i homary. Są niezwykle smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz!

Ceikawe tematy

Uroda

Jak dbać o dłonie jesienią?

Nasze ręce cały czas są narażone na czynniki zewnętrzne takie jak: woda, detergenty czy brud. To wszystko niszczy naskórek i sprawia, że jest popękany, zaczerwieniony i szorstki. Aby do tego nie dopuścić, należy zwracać uwagę na pewne czynności i dbać o dłonie.

Przepisy

Sałatka farfalle z tuńczykiem

By mieć pewność, że wykorzystywane przez nas w kuchni nowalijki charakteryzują się wysoką zawartością potrzebnych mikroelementów i witamin, możemy spróbować wyhodować je samodzielnie sami.

Dom