RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi „garami” odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Zdrowe jedzenie może być smaczne. Rady Karola Okrasy

0
– Jeszcze do niedawna panowało takie przekonanie, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne, na pewno niesmaczne i wręcz musimy się katować, żeby schudnąć. Ja co najmniej od 16 lat staram się udowadniać, że zdrowe może być...

5 potraw, które dostarczą Ci ostrrrych wrażeń

0
1. Koktajl krewetkowy ze szczyptą ognia Iście piekielne danie, które można zjeść tylko w stanie India (w USA). Potrawa w swoim składzie nie zawiera ani odrobiny papryczki chili. Zatem, skąd się bierze jego pikantny smak?...

Niepopularne organy – serca, nerki i ogony, czyli powrót do przeszłości

0
Pomimo coraz większej popularności, podroby utożsamiane są przez wielu Polaków z kuchnią PRL-u i posiłkami gorszej kategorii. Szefowie kuchni robią wiele, aby to zmienić. Skąd w naszych głowach negatywne konotacje i jakie argumenty przemawiają...

Letnie przekąski, czyli co jeść latem dla ochłody

0
Warzywa i owoce stanowią doskonałą letnią przekąskę, a w towarzystwie chudego mięsa lub ryb przeradzają się w idealny, pełnowartościowy posiłek. Pamiętajmy, aby planować posiłki w regularnych odstępach czasu (mniej więcej co 3 godziny). Główną...

Dietetyczne pułapki – produkty light i 0% tłuszczu

0
Według przepisów pojęcie „light” może być wykorzystane do określenia produktu, którego kaloryczność została zredukowana o co najmniej 30 procent. By osiągnąć taki efekt producenci sztucznie zmieniają skład produktu co sprawia, że często opiera się...

Nowe smaki lata w Pizza Hut

0
Wybór pizzy odpowiedniej na lato ma ułatwić całkiem nowa pizza Bella Fresca podawana na wyjątkowo delikatnym i cienkim cieście Tuscani. Na jej świeżość i smakowitość wpywają też takie składniki jak: włoska szynka sezonowana, ser typu...

Najdziwniejsze kanapki świata – z lodami, frytkami i jabłkiem

0
Słowo kanapka nie bez powodu kojarzy nam się z meblem. Pochodzi ono od francuskiego canapé, które dawniej oznaczało sofę. Kanapka wzięła się ze skojarzenia – wędlina na przekrojonej bułce przypomina poduszki ułożone na kanapie....

Kuchnia jak u mamy, czyli Polki o swoich mamach – badanie postaw społecznych

0
Zapach zup, ciast i domowych przetworów przygotowywanych przez mamę – tak współczesne matki wspominają kuchnie ze swojego dzieciństwa. To moja mama nauczyła mnie gotować – twierdzi co druga dorosła Polka. Większość pań (4/5) przyznaje...

Najlepsze restauracje w jednym wydaniu

0
Już jest nowa edycja przewodnika po warszawskich restauracjach Go Out 2015. Można w nim znaleźć najlepsze lokale w stolicy. Na kartach pięknie wydanej książki, oprócz opisów 100 prestiżowych restauracji wraz z przykładem doskonałego menu oraz...

Co z tą kawą. Ile jej wypijamy?

0
Czy nasze przyzwyczajenia mają znaczenie dla polskiego rynku kawy? Jakie trendy odgrywały w zeszłym roku główną rolę? Ile wypijamy kaw?Jak wynika z badań przeprowadzonych przez CBOS, 80% dorosłych Polaków regularnie spożywa kawę. Przeciętnie wypijamy...

Herbaty indyjskie jako oryginalny dodatek do menu

0
Bogactwo gatunków herbat indyjskich pozwala nam o każdej porze dnia rozkoszować się różnym naparem. Każdy z nich dostarcza naszemu organizmowi innego rodzaju energii. Jedne herbaty są doskonałym sposobem na rozbudzenie, drugie posiadają działanie kojące...

Nowoczesne fusion ze staropolskiej kuchni

0
Rozmowa z Jarosławem Uścińskim, szefem kuchni i właścicielem restauracji Moonsfera. Wychowałem się w domu, w którym zawsze były domowe, tradycyjne posiłki. Do tej pory smaki dzieciństwa, potraw, ciast przygotowywanych przez moją babcię i mamę, są...

Amaro utrzymał gwiazdkę Michelin. Jego restauracja wciąż najlepsza w Polsce!

0
Wczoraj czyli 10 marca, parę minut po 10 rano szef Wojciech Modest Amaro odebrał telefon z gratulacjami od przedstawicieli Miechelin - najważniejszego i najbardziej prestiżowego kulinarnego przewodnika świata. Jego restauracja "Atelier Amaro" już trzeci...

Historia pizzą się toczy, czyli czego nie wiecie o swojej ulubionej potrawie

0
Koło uważane jest za wynalazek wszech czasów. Dlaczego? Pewna charakterystyczna grupa łakomczuchów twierdzi, że koło umożliwiło stworzenie innej wspaniałej rzeczy – pizzy. Wspomnianą grupa to tzw. pizzożercy lub pizza lovers, jednak terminologia jest bez...

Nowe naczynia Kukini stają na wysokości zadania!

0
Fantazyjnie kolorowe, kosmiczne w formie, a przy tym lekkie i dla miłośników lekkiej kuchni stworzone. Nie lepią, nie ociekają gorącą wodą, a specjalna, aż poczwórna warstwa ceramiczna oddzielona aluminium pozwala na użycie minimalnej ilości...

Ciekawe tematy

Uroda

Jak należy zakładać biustonosz?

1
Wiele kobiet rozpoczyna zakładanie biustonosza od ramiączek. Jednak taka praktyka ostatecznie może sprawdzać się tylko przy mniejszych biustach. Dlatego zaczynamy od obwodu, a następnie...

Polecane