RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi „garami” odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Najlepsze potrawy polskiej kuchni

0
Nie każdemu polska kuchnia kojarzy się z daniami smacznymi i wyrafinowanymi. Codzienne obcowanie z pewnymi potrawami sprawiło, że przestały nam się kojarzyć tak smakowicie, jak powinny. Tymczasem warto nieco wdrożyć się w tajniki rodzimej...

Nowe Degustino z szynki

0
Wygodne, szczelnie pakowane, pozbawione osłonek Degustino idealnie pasują by zabrać je ze sobą, jako wygodną, a także zdrową przekąskę do pracy czy w podróż. Każdy smak tych konfekcjonowanych kiełbasek to szybki i odżywczy posiłek. Na rynku...

Bella pasta, czyli dlaczego kochamy makaron

0
Pasta i pizza to dania symbolizujące Włochy, które pokochał także cały świat. Mieszkaniec słonecznej Italii jada średnio 30 kg makaronu rocznie. Polacy również chętnie spożywają dania z makaronem w roli głównej. Według badań instytutu...

Jak dobrać ser do wina

0
Wykwintny ser i dobre wino to idealna para, której nie powinno zabraknąć na żadnym eleganckim przyjęciu. Łączenie trunków z różnymi gatunkami sera nie należy jednak do prostych zadań. Co więcej, utrwaliło się na ten...

Tapas, mały kęs dobrej zabawy

0
Legend o powstaniu tapas jest wiele. Jedna z nich głosi, że w XIII wieku, król Kastylii – Alfons X Mądry za pomocą diety składającej się z małych posiłków, popijanych winem, został wyleczony z dręczących...

Szklany garnek

0
Na wspomnienie wiosny na myśl przychodzi wyczekiwane uczucie przyjemnego ciepła, pierwszych promyków słońca na twarzy i szalejącej wokół, istnej feerii barw. Już sama myśl o pierwszych ciepłych miesiącach, pozytywnie nastraja w otaczającej nas, monochromatycznej...

Historia pierogów

0
Wydawałoby się, że nie ma potrawy bardziej staropolskiej niż pierogi. Okazuje się jednak, że nie do końca jest to prawda. Pierogi, pielmieni, ravioli, wonton – co było najpierw? Gdy prześledzimy historię pierogów na świecie okaże...

Kuchenny przepis na wiosnę

0
Zdrowie z doniczki. Nic tak nie poprawi smaku potraw jak aromat świeżych ziół i nowalijek. Z kolei ich bujne liście i soczysty zielony kolor wspaniale udekorują kuchenny parapet. Warto więc już teraz pomyśleć o...

Co Polacy lubią w amerykańskiej kuchni?

0
Amerykanie jedzą lunch w barach i restauracjach. W Polsce, szczególnie w dużych miastach, coraz częściej stosujemy tę samą zasadę. Regułą jest, że w okolicach centrów biurowych i biznesowych miast powstaje szereg lokali gastronomicznych, obleganych...

Mała encyklopedia alkoholi

0
    Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnorodnych marek alkoholi. Czasem stoimy bezradni i zastanawiamy się, jaki wybrać i do jakiej potrawy. Aperitify, Bourbony czy Calvadosy mają swoich degustatorów i często wypełniają nasze barki. Aperitif -...

Co oznaczają cyfry na jajkach

0
  Jajka kurze są jednym z najpopularniejszych surowców kulinarnych. Charakteryzuje je bogactwo składników o wysokiej wartości odżywczej. Ich zawartość w poszczególnych jajach jest różna, bowiem jest zależna od sposobu żywienia kur, transportu, przechowywania jaj, higieny.  Producenci jaj...

100% natury

0
    Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Czytamy etykiety, analizujemy skład produktów, które wkładamy do koszyka w czasie zakupów.Benzoesan sodu, sorbinian potasu, glutaminian sodu, skrobia modyfikowana i niezliczone ilości „E” – to wszystko...

Jarmuż – nowość od Fit&Easy

0
    Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na...

Jak powinien wyglądać jesienno-zimowy jadłospis?

0
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to twierdzenie, z którym każdy w życiu wielokrotnie się zetknął. To co zjemy rano w dużej mierze przekłada się na nasze siły w ciągu całego dnia. W przypadku...

Przepis na tofu w sosie sojowym

0
Doskonale smakuje przyprawione sosem sojowym Kikkoman. Z czym je łączyć? Jak je przygotować, by było smaczne? Specyfika tofu Zanim przejdziemy do propozycji przygotowania tofu, warto dowiedzieć się, dlaczego tak naprawdę powinno zagościć na naszych stołach. Ten...

Ciekawe tematy

Uroda

Uwaga mróz! Jak zadbać o skórę?

0
Pogrubiaj i zagęszczaj Młoda, czytaj gruba, gęsta skóra lepiej sobie radzi z przeciwnościami. Niestety z wiekiem jest ona coraz cieńsza i bardziej wiotka. Dlaczego? Spowalnia...

Polecane