SUSHI jest w modzie
Fascynacja kuchnią japońską sprawiła, że coraz częściej jej tradycyjne potrawy pojawiają się na naszych stołach. Szukamy inspiracji w przyrządzaniu ryb, owoców morza, delektujemy się sake i winem ryżowym. Odkrywamy, że jest ona prosta i...
Najlepsze potrawy polskiej kuchni
Nie każdemu polska kuchnia kojarzy się z daniami smacznymi i wyrafinowanymi. Codzienne obcowanie z pewnymi potrawami sprawiło, że przestały nam się kojarzyć tak smakowicie, jak powinny. Tymczasem warto nieco wdrożyć się w tajniki rodzimej...
Nowe Degustino z szynki
Wygodne, szczelnie pakowane, pozbawione osłonek Degustino idealnie pasują by zabrać je ze sobą, jako wygodną, a także zdrową przekąskę do pracy czy w podróż.
Każdy smak tych konfekcjonowanych kiełbasek to szybki i odżywczy posiłek.Na rynku...
Bella pasta, czyli dlaczego kochamy makaron
Pasta i pizza to dania symbolizujące Włochy, które pokochał także cały świat. Mieszkaniec słonecznej Italii jada średnio 30 kg makaronu rocznie. Polacy również chętnie spożywają dania z makaronem w roli głównej. Według badań instytutu...
Jak dobrać ser do wina
Wykwintny ser i dobre wino to idealna para, której nie powinno zabraknąć na żadnym eleganckim przyjęciu. Łączenie trunków z różnymi gatunkami sera nie należy jednak do prostych zadań. Co więcej, utrwaliło się na ten...
Tapas, mały kęs dobrej zabawy
Legend o powstaniu tapas jest wiele. Jedna z nich głosi, że w XIII wieku, król Kastylii – Alfons X Mądry za pomocą diety składającej się z małych posiłków, popijanych winem, został wyleczony z dręczących...
Szklany garnek
Na wspomnienie wiosny na myśl przychodzi wyczekiwane uczucie przyjemnego ciepła, pierwszych promyków słońca na twarzy i szalejącej wokół, istnej feerii barw. Już sama myśl o pierwszych ciepłych miesiącach, pozytywnie nastraja w otaczającej nas, monochromatycznej...
Historia pierogów
Wydawałoby się, że nie ma potrawy bardziej staropolskiej niż pierogi. Okazuje się jednak, że nie do końca jest to prawda. Pierogi, pielmieni, ravioli, wonton – co było najpierw?
Gdy prześledzimy historię pierogów na świecie okaże...
Kuchenny przepis na wiosnę
Zdrowie z doniczki. Nic tak nie poprawi smaku potraw jak aromat świeżych ziół i nowalijek. Z kolei ich bujne liście i soczysty zielony kolor wspaniale udekorują kuchenny parapet. Warto więc już teraz pomyśleć o...
Co Polacy lubią w amerykańskiej kuchni?
Amerykanie jedzą lunch w barach i restauracjach. W Polsce, szczególnie w dużych miastach, coraz częściej stosujemy tę samą zasadę. Regułą jest, że w okolicach centrów biurowych i biznesowych miast powstaje szereg lokali gastronomicznych, obleganych...
Mała encyklopedia alkoholi
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnorodnych marek alkoholi. Czasem stoimy bezradni i zastanawiamy się, jaki wybrać i do jakiej potrawy. Aperitify, Bourbony czy Calvadosy mają swoich degustatorów i często wypełniają nasze barki.Aperitif -...
Co oznaczają cyfry na jajkach
Jajka kurze są jednym z najpopularniejszych surowców kulinarnych. Charakteryzuje je bogactwo składników o wysokiej wartości odżywczej. Ich zawartość w poszczególnych jajach jest różna, bowiem jest zależna od sposobu żywienia kur, transportu, przechowywania jaj, higieny. Producenci jaj...
100% natury
Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Czytamy etykiety, analizujemy skład produktów, które wkładamy do koszyka w czasie zakupów.Benzoesan sodu, sorbinian potasu, glutaminian sodu, skrobia modyfikowana i niezliczone ilości „E” – to wszystko...
Jarmuż – nowość od Fit&Easy
Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na...
Jak powinien wyglądać jesienno-zimowy jadłospis?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to twierdzenie, z którym każdy w życiu wielokrotnie się zetknął. To co zjemy rano w dużej mierze przekłada się na nasze siły w ciągu całego dnia. W przypadku...