Jedno z nich stojące na stałe na kuchennym blacie powinno zastąpić wszystkie inne poustawiane gdzieś głęboko na półkach szafek. W ten sposób przyspieszamy logistykę poruszania się po kuchni, sprawnie przygotowujemy posiłki, oszczędzamy czas i naszą cenną energię.
Wszystkie funkcje multicookera
Multicooker to urządzenie wielofunkcyjne, często nazywane garnkiem elektrycznym o kilku lub kilkunastu programach, które sprawiają, że zamienia się on w kuchenkę, urządzenie do pieczenia chleba, pizzy, frytkownicę czy piekarnik. Jaki multicooker wybrać? Odpowiedź na to pytanie zależy od naszych preferencji smakowych i odwagi w eksperymentowaniu z technikami obróbki żywności. Jeżeli zależy Ci na zdrowych i niskokalorycznych potrawach dla całej rodziny, Twój multicooker powinien posiadać program gotowania na parze. Miłośnikom długo duszonych mięs, rozpadających się przy każdym dotknięciu widelca, polecamy urządzenie, które łatwo zamieni się w wolnowar. Potrawy bez dodatku wody i parowania zachowują tam wszystkie cechy odżywcze. Dobry sprzęt posiada oczywiście funkcję smażenia w głębokim tłuszczu. Tego rodzaju obróbkę termiczną większość z użytkowników stosuje, aby otrzymać chrupiące frytki. Ale można wykorzystać ją także do gotowania ryby, kurczaka w panierce czy warzyw. W urządzeniu możesz przygotować też domowy jogurt, gorące fondue czy pasteryzować składniki, a nawet sterylizować naczynia. A jeżeli również w Tobie odezwie się potrzeba pieczenia chleba – w multicookerze zawsze się udaje!
Jaki multicooker wybrać?
Na rynku AGD dostępnych jest aktualnie wiele modeli tego urządzenia. Jeżeli poszukujesz najlepszego multicookera, a przynajmniej takiego, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania, podczas zakupu sprawdź lub zapytaj sprzedawcę o:
- moc elektryczną urządzenia: we wszystkich urządzeniach elektrycznych dla domu, im jest ona wyższa, tym lepiej. Moc multicookera decyduje o sile i szybkości grzania, czyli ma wpływ na czas przygotowywania potraw,
- wielkość misy: zależy od potrzeb, a przede wszystkim wielkości rodziny. Masz do wyboru pojemności od 2 do 6 l,
- ilość programów: ich może być naprawdę dużo, tutaj warto przemyśleć dobrze każdy z nich.

Multicooker ułatwia codzienne funkcjonowanie
Dobry multicooker to nie tylko kwestia ilości programów czy wielkości misy. Jaki multicooker wybrać? Ten, który posiada dodatkowe funkcje dostosowujące urządzenie do rytmu życia rodziny. Jedną z takich opcji jest – opóźniony start. Umożliwia on przygotowanie posiłku dokładnie na określony czas. Sprzęt zacznie pracować o godzinie, którą wprowadzisz do programu, by danie było gotowe, jak przyjdziesz z pracy.
Urządzenie, które odpowie na potrzeby wielu użytkowników to multicooker Maestro Gustro II. Funkcja podtrzymywania ciepła utrzymuje temperaturę potrawy tak długo, jak sobie tego życzysz! W ten sposób pozostaje ona długo ciepła, bez konieczności jej podgrzewania. Ciekawym rozwiązaniem obecnym w niektórych modelach multicookera jest funkcja gotowania 3D. Wykorzystuje ona wszystkie możliwości technologiczne urządzenia, które sprawiają, że potrawa nigdy się nie przypali, a każdy ze składników będzie idealnie ugotowany czy upieczony. Multicooker – jaki wybrać? Weź pod uwagę Twoje potrzeby i oczekiwania rodziny. Najważniejsze, by używać go systematycznie, to dobry sposób na poznanie wszystkich jego możliwości.
Artykuł partnera