Błędy przy wyborze okapu – pamiętajmy, aby ustalić plan działania. Co będzie następnym krokiem – wybór dużego AGD: lodówka, piekarnik, płyta grzewcza. Natomiast okap kuchenny to urządzenie, które jest często traktowane w sposób mniej priorytetowy.
Najczęściej wybieramy i kupujemy go na końcu – na ostatnim etapie urządzania kuchni. Prawda jest taka, że powinno być dokładnie odwrotnie.
Okap – skuteczny pochłaniacz zapachów i tłuszczu
Kuchnia to serce domu – obecnie często otwarta na resztę mieszkania. Miejsce przytulne, kojarzące się z przyjemnością, smakiem i zapachem. Jeżeli jesteś kulinarnym kreatorem i kuchnia będzie Ci służyć w dużej mierze do gotowania musisz wybrać urządzenie, które szybko i skutecznie oczyści powietrze w Twoim domu z różnych zapachów oraz pochłonie tłuszcz.
Zobacz również: O czym pamiętać, wybierając okap kuchenny
Brak dobrego okapu może spowodować, że zapachy kuchenne zostaną wchłonięte przez meble, firany czy zasłony oraz tłuszcz może oblepić kuchenną zabudowę czy ściany.
Na co należy zwrócić uwagę:
- Przede wszystkim na wydajność okapu. Powinna być ona dostosowana do wielkości (kubatury) kuchni/pomieszczenia. Skuteczny okap pod względem wydajności to taki, który na pierwszym biegu jest w stanie przefiltrować określone pomieszczenie średnio 6-krotnie.
- Kolejnym istotnym czynnikiem jest głośność urządzenia – generowany przez niego dźwięk podczas pracy. Najczęściej używamy okap na pierwszym lub drugim biegu – dlatego te paramenty są dla nas najważniejsze. Okap określany mianem cichego to taki, który na najniższej prędkości generuje hałas na poziomie około 50 dB.
źródło Akpo