Letnie naleśniki z brzoskwinią, żurawiną i twarożkiem nadają się świetnie na śniadanie dla łasucha i na obiad również. Każdy z nas kocha tę potrawę i choć często jemy naleśniki podane klasycznie tylko z twarożkiem to nasza propozycja również jest zaskakująco pyszna.
Składniki:
naleśniki:
- 2 jajka
- 2 szkl mąki
- 1 szkl wody
- 1 szkl mleka
- szczypta soli i cukru
- olej
- 200g twarożku śmietankowego
- 4 łyżki ugotowanej kaszy owsianej łamanej
- 3 brzoskwinie
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.Ciasto odstawiam na pół godziny.
- Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni.
- Smażymy na rumiano z obu stron.Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim by zachowały miękkość i elastyczność.
- Twarożek śmietankowy mieszamy z kaszą owsianą, pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami i posiekaną suszoną żurawiną.
- Doprawiamy do smaku miodem. Tak powstałym farszem nadziewamy naleśniki i zwijamy.
- Naleśniki z farszem z twarożku, kaszy owsianej, brzoskwini i żurawiny – przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga smakuje.blox.pl