Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Jeśli właśnie planujesz spotkanie znajomych i poszukujesz kulinarnych inspiracji, sprawdź, co proponuje mistrz sztuki kucharskiej Mateusz Gessler

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Składniki:

  • 8 jaj
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypiorek
  • sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, posiekany szczypiorek oraz oliwę. Dopraw solą oraz pieprzem według swojego uznania, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj kokilki lub okrągłe formy do babeczek, wysmaruj je masłem, a ich spody i brzegi wyłóż plastrami szynki.
  3. Następnie do foremek wlej masę jajeczną i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 12 min, w temperaturze 170°C, aż masa się zrumieni i zetnie.
  4. Jajka można serwować w wielu wydaniach, na przykład z rukolą oraz kleksem kwaśnej śmietany.