Gładkie i piękne usta są marzeniem wielu kobiet. Jednak nie zawsze wiedzą, jak przygotować je na wiosenne dni. Naskórek warg jest na tyle wrażliwy, że wymaga odpowiednich, choć prostych zabiegów, które zapobiegają pierzchnięciu i nawarstwianiu brzydko wyglądających skórek. Wiosna to zazwyczaj moment, kiedy po kilku zimowych miesiącach można przetestować lżejsze stylizacje i świeże makijaże, które mają podkreślić zdrowy wygląd cery i ust. Dlatego warto pamiętać o kilku prostych zasadach, które ułatwią pielęgnację warg.
Ochrona przed słońcem
W wiosennych miesiącach słońce zaczyna świecić coraz mocniej, narażając odsłonięte partie ciała na działanie promieni UV. Usta są szczególnie narażone na ze względu na cienki naskórek. Słońce powoduje nie tylko przesuszenie, ale i szybsze starzenie się ust i skóry wokół nich, może doprowadzić również do powstania nowotworu. Dlatego warto pamiętać o odpowiednim nawilżeniu w postaci balsamów na co dzień, a także nakładaniu pomadek ochronnych z filtrami UV przed wyjściem z domu (o SPF minimum 15).
Wygładzenie i stałe nawilżenie
Zmienne temperatury, słońce, wiatr i klimatyzowane pomieszczenia mogą powodować nadmierną suchość ust. W następstwie pojawia się nieprzyjemne uczucie pieczenia, a nałożenie jakiegokolwiek kolorowego kosmetyku na wargi podkreśla tylko ich zły stan. Podstawą pielęgnacji wysuszonych ust jest ich nawilżenie. Dlatego w ciągu dnia dobrze mieć pod ręką balsam lub pomadkę ochronną – najlepiej, aby zawierały naturalne olejki, witaminę E lub masło shea. Sprawdzi się również zwykła wazelina. Z kolei rano lub wieczorem można dodatkowo wklepać w wargi krem nawilżający lub posmarować je odżywczym miodem, a dla wygładzenia masować je przez chwilę szczoteczką do zębów lub kostką lodu. Jeśli na ustach pojawiły się suche skórki, najlepiej pozbyć się ich przy pomocy peelingu z kawy lub cukru zmieszanego z miodem.
Odżywianie od wewnątrz
Wargom nie wystarczy skupienie się na działaniu jedynie od zewnątrz. Aby usta były jędrne i gładkie, muszą być nawilżone również od środka. Dlatego codzienna porcja wypijanej wody nie powinna być mniejsza niż 2,5-3 litra. Zdarza się, że przyczyną pierzchnięcia jest niedobór składników w pożywieniu, m.in. żelaza, witaminy A lub witamin z grupy B. Dlatego warto pamiętać o tym, aby w codziennej diecie nie zabrakło roślin strączkowych, wątróbki, soku z marchwi, szpinaku, kasz i nabiału. Różnorodne posiłki i picie wody są równie ważne, co pielęgnacja ust przy pomocy kremu czy balsamu.
Gdy pojawią się problemy
Poza wysuszeniem ust, niedobór witamin z grupy B może prowadzić do powstania zajadów. Podobnie jak spadek odporności, stres, stosowanie antybiotyków czy picie dużych ilości kawy. Wiosną nietrudno o przeziębienie czy osłabienie układu immunologicznego, w wyniku czego w kącikach ust mogą pojawić się piekące strupy. Co zrobić, gdy zaatakują pierwsze objawy? Przede wszystkim unikać ostrych potraw, cukrów i alkoholu. Warto mieć pod ręką preparaty, takie jak maść Zajadex zawierająca cynk i witaminę B2, która zminimalizuje swędzenie i przyspieszy proces gojenia. Można ją stosować również na pierzchnące usta. Doraźnie można nałożyć na zmiany skórne rozkruszoną tabletkę z witaminą B2, miód lub czosnek.
Wiosną usta są narażone nie tylko na wiatr i chłód, ale również na pierwsze promienie słoneczne. Dlatego żeby móc pochwalić się wiosennym makijażem i zadbanymi ustami, warto pamiętać o zasadach odpowiedniej pielęgnacji.