Lato się skończyło, ale nie należy się zanadto smucić z tego powodu. Jesień to bowiem całkowicie nowe wyzwania kulinarne i prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Po sezonie urlopowym przyjemnie zaszyć się w kuchni i ugotować coś wyjątkowego. Przedstawiamy dwa przepisy kulinarne, które znakomicie smakują jako samodzielne dania, ale także w połączeniu. Sprawdźcie sami!
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym
Składniki:
- ziemniaki – 1 kg
- cebula – 1 szt.
- jajka – 1 szt.
- mąka – 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- sos koperkowy Tarsmak
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać.
- Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podawać z sosem koperkowym.
- Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.