Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Lato się skończyło, ale nie należy się zanadto smucić z tego powodu. Jesień to bowiem całkowicie nowe wyzwania kulinarne i prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych.

placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Lato się skończyło, ale nie należy się zanadto smucić z tego powodu. Jesień to bowiem całkowicie nowe wyzwania kulinarne i prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Po sezonie urlopowym przyjemnie zaszyć się w kuchni i ugotować coś wyjątkowego. Przedstawiamy dwa przepisy kulinarne, które znakomicie smakują jako samodzielne dania, ale także w połączeniu. Sprawdźcie sami!

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Składniki:

  •  ziemniaki – 1 kg
  •  cebula – 1 szt.
  •  jajka – 1 szt.
  •  mąka – 2 łyżki
  •  sól, pieprz do smaku
  •  olej do smażenia
  •  sos koperkowy Tarsmak

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku.
  2. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać.
  3. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  4. Podawać z sosem koperkowym.
  5. Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.