
Doskonale smakuje przyprawione sosem sojowym Kikkoman. Z czym je łączyć? Jak je przygotować, by było smaczne?
Specyfika tofu
Zanim przejdziemy do propozycji przygotowania tofu, warto dowiedzieć się, dlaczego tak naprawdę powinno zagościć na naszych stołach. Ten rodzaj twarogu przybył do nas z Azji. Do jego pozyskania wykorzystuje się mleko sojowe, które poddaje się koagulacji. Uzyskaną serwatkę odsącza się i poddaje sprasowaniu, i w ten sposób powstają charakterystyczne, w zasadzie bezsmakowe plastry tofu. Doceniane jest przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka, wapnia i fosforu. Jest również źródłem fitoestrogenów, dlatego zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów (np. raka piersi). Choć można wskazać wiele korzyści z włączenia tofu do swojej diety, wiele osób z tego rezygnuje, właśnie przez brak wyrazistego smaku. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje na przygotowanie tofu z sosem sojowym.
Tofu marynowane
Przed przygotowaniem warto odcisnąć tofu z nadmiaru wody (chyba że zostało zapakowane próżniowo). Po wyjęciu z opakowania wystarczy pokroić tofu na mniejszą kostkę i odcisnąć nadmiar wody przy pomocy ręcznika papierowego (można przycisnąć je ciężką patelnią lub garnkiem). Po odciśnięciu przekładamy tofu do miski z wcześniej przygotowaną marynatą. Składają się na nią:
- 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
- 3 łyżki octu (np. ryżowego),
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- nieco świeżo startego imbiru.
Tofu powinno marynować się pod przykryciem przynajmniej 1 godzinę, choć warto zostawić je na całą noc. Następnie smażymy zamarynowane kostki do uzyskania złotego koloru. Można podawać je z ryżem lub warzywami.
Tofu na ostro
Po odsuszeniu tofu kroimy je w kostkę lub plasterki. Następnie marynujemy w sosie sojowym Kikkoman (ok. 3 łyżki, w zależności od tego, jak bardzo słone tofu chcemy uzyskać) oraz z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Trzeba pamiętać o tym, by dobrze rozprowadzić marynatę. Odstawiamy tofu pod przykryciem do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie smażymy je na patelni na oliwie z oliwek. Podajemy posypane szczypiorkiem i odrobiną sezamu.
Tofu na zimno
Potrzebujesz szybkiej przekąski? Wypróbuj ten przepis! Pokrojone w kostki lub podłużne prostokąty tofu zalej sosem przygotowanym z następujących składników:
- 2 cebule (pokrojone w plasterki),
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżka nasion sezamu,
- 1/2 łyżki octu (np. ryżowego),
- 1/2 łyżki sosu sriracha.
Polane sosem kawałki tofu odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Danie podajemy na zimno. Można zostawić nieco marynaty, by wykorzystać ją jako dressing. Tak przygotowane tofu jest świetną przekąską. Zamarynowane kostki można również dodać do ulubionej sałatki, nadając jej nieco egzotycznego smaku.
Jak widać, tofu może być wykorzystane na wiele różnych sposobów. Wystarczy mieszanka wyrazistych przypraw, by ten azjatycki przysmak stał się jednym z ulubionych dodatków w Twojej kuchni!