Pyszny przepis na kukurydzę z sałatą i boczkiem

Gnocchi in cremiger Sauce

Jesienne chłody sprawiają, że nasza dieta potrzebuje wysokoenergetycznych produktów. Jednakże, co zrobić, jeśli podstawą twojej diety są sałatki? Oto przepis na sałatkę z dawką kaloryczną!
Składniki:
– 1 główka sałaty rzymskiej (lub lodowej)
– 3-4 kolby kukurydzy
– 250 g boczku wędzonego (chudego)
– 6 szalotek lub 3 cebule średniej wielkości
– olej
– sól, pieprz, cukier (lub lepiej miód) do smaku

Zetnij ziarna z kolb i ugotuj je (ziarna oczywiście) do miękkości w niewielkiej ilości posolonej wody. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na odrobinie oleju (boczek sam wypuści tłuszcz). Umytą i wysuszoną sałatę potnij w paseczki. Obrane z łupinek szalotki ugotuj na półtwardo i przetnij wzdłuż na ćwiartki. Odcedź ugotowane ziarno kukurydzy i przełóż do ogrzanej miski, dolej 150-200 ml gorącej wody, w której się gotowała. Dorzuć pokrojone szalotki, usmażony i odsączony z tłuszczu boczek i sałatę. Wymieszaj delikatnie i wołaj rodzinę/przyjaciół/znajomych (niepotrzebne skreślić) do stołu.