Składniki dla 4 osób:
- 400 g spaghetti Arrighi
- 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
- 300 g mielonej wołowiny
- 300 g pomidorków cherry
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szalotka drobno posiekana
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- sól, pieprz
Sposób przygotowywania:
- Zmieszaj mięso mielone z jajkiem, bułką tartą, musztardą, miodem i szalotką. Dopraw solą i pieprzem.
- Uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i usmaż je na oliwie aż będą rumiane ze wszystkich stron. W osobnym naczyniu zagotuj pomidory krojone z bazylią Valfrutta.
- Dopraw je solą i pieprzem, dodaj troszkę oliwy z oliwek.
- Gotuj tak długo, aż woda się zredukuje i powstanie gęsty jednolity sos. Na samym końcu dodaj połówki pomidorków cherry i gotuj jeszcze 5 min.
- W tym czasie ugotuj spaghetti al dente. Odcedź i dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj.
- Nałóż danie na talerze, na wierzchu ułóż pulpeciki i udekoruj listkami bazylii.