Spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry

Pulpeciki, które kojarzą nam się z dzieciństwem są delikatne i smaczne. Co, jeśli połączymy je ze spaghetti?

spagetii z pulpecikami

Składniki dla 4 osób:

  •  400 g spaghetti Arrighi
  •  2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
  •  300 g mielonej wołowiny
  •  300 g pomidorków cherry
  •  1 jajko
  •  2 łyżki bułki tartej
  •  1 łyżeczka musztardy
  •  1 łyżeczka miodu
  •  1 szalotka drobno posiekana
  •   3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  •   sól, pieprz

Sposób przygotowywania:

  1. Zmieszaj mięso mielone z jajkiem, bułką tartą, musztardą, miodem i szalotką. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i usmaż je na oliwie aż będą rumiane ze wszystkich stron. W osobnym naczyniu zagotuj pomidory krojone z bazylią Valfrutta.
  3. Dopraw je solą i pieprzem, dodaj troszkę oliwy z oliwek.
  4. Gotuj tak długo, aż woda się zredukuje i powstanie gęsty jednolity sos. Na samym końcu dodaj połówki pomidorków cherry i gotuj jeszcze 5 min.
  5. W tym czasie ugotuj spaghetti al dente. Odcedź i dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj.
  6. Nałóż danie na talerze, na wierzchu ułóż pulpeciki i udekoruj listkami bazylii.