Nowotwór prostaty dotyka coraz większej liczby Polaków. W 2000 roku w Polsce wykryto 5 tys. przypadków nowych zachorowań. Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów w tym roku na raka prostaty zachoruje około 14 tys. osób, czyli prawie 3 razy więcej niż 15 lat temu.
Wykryj wcześnie i wylecz
Podobnie jak w przypadku innych schorzeń, w walce z nowotworem najważniejsze jest jak najwcześniejsze wykrycie choroby. Badania pod kątem raka prostaty należy rozpocząć po ukończeniu 40. roku życia.
Trudności w oddawaniu moczu, odczucie niepełnego opróżnienia pęcherza, częste oddawanie moczu w nocy powinny wzbudzić czujność. W przypadku ich wystąpienia zwróć partnerowi uwagę na konieczność wizyty u lekarza.
Chorowali jego bliscy? Niech zbada swoje geny
Podstawowymi badaniami na nowotwór prostaty są: biopsja gruczołu krokowego, oznaczenie poziomu PSA we krwi, badanie per rectum, USG, tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny (MRI), a także scyntygrafia kości. Nowotwór często ma też podłoże genetyczne. Mutacja genu NBN zwiększa ryzyko nowotworu 4,5 razy, genu BRCA1 – 3,6 razy, a CHEK2 – 2,5 razy. Zachorowania u bliskich twojego mężczyzny powinny być dla niego znakiem ostrzegawczym.
By stwierdzić zagrożenie nowotworem prostaty, warto wykonać badania uwarunkowań genetycznych. – Badanie genów jest szczególnie zalecane osobom, których krewni chorowali lub chorują na raka prostaty – mówi Tomasz Karmowski ze Zdrowegeny.pl – platformy, która oferuje badania na raka prostaty, dostępne przez internet. – W przeciwieństwie do pozostałych testów, by je wykonać nie musimy poszukiwać specjalistycznych przychodni czy
szpitali. Otrzymujemy je kurierem. Następnie pobieramy próbkę śliny, przesyłamy ją do laboratorium, a po kilkunastu dniach możemy odczytać wyniki, logując się na platformie internetowej – opisuje ich działanie Karmowski.
Alkohol i tłuste jedzenie przyjaciółmi raka
Ryzyko raka prostaty zwiększa nieodpowiedni tryb życia. Prawdopodobieństwo zachorowania rośnie przez picie dużych ilości alkoholu oraz zamiłowanie do przesadnie pikantnych potraw. Nowotwór znacznie częściej występuje u mężczyzn z nadwagą, którzy jedzą duże ilości tłustego mięsa, a na ich talerzu rzadko goszczą warzywa. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia należy więc ograniczyć spożywanie niezdrowego pożywienia, a także wzbogacić dietę o produkty zawierając antyoksydanty – witaminy A, E i C, beta-karoten, cynk i selen, czy koenzym Q.