CIASTO ANANASOWE Z POLEWĄ PASSION FRUIT CAIPIRINHA

Narodowa kuchnia tego kraju powstała w wyniku zmieszania się wielu narodowości – europejskich, afrykańskich i indiańskich.

Składniki:

• 1 średni ananas, obrany, pokrojony na plastry
• 175 gramów drobnego cukru
• 125 gram zwykłej mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczki soli
• 50 gram wiórek kokosowych
• 1 duże jajko
• 175 gram niesolonego masła, stopionego, plus trochę do natłuszczania
• 250 mililitrów pełnotłustego mleka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 2 męczennice
• 50 gram cukru pudru
• 50 mililitrów cachaca
• Sok z 1 limonki

Sposób przyrządzenia:

1. Podgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza, nasmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia 23 cm formę do ciasta.

2. Włóż plastry ananasa i 50 gram cukru na dużą patelnię i karmelizuj przez 4-5 minut. Odstaw na bok do ostygnięcia.

3. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, wmieszaj kokos, oraz pozostałą część

4. W oddzielnej misce ubij razem żółtko, jajka, stopione masło, mleko oraz wanilię. Całość wmieszaj do suchych składników aby powstało gładkie ciasto.

5. Przenieś kilka łyżek ciasta do oddzielnej miski.

6. Wymieszaj plastry ananasa z większą porcją ciasta i wlej do formy. Postukaj kilka razy w formę aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wtedy polej całość resztą ciasta.

7. Piecz przez 40-45 minut, lub do czasu gdy się zetnie (lecz w środku wciąż będzie dosyć luźne).

8. Odstaw do ostygnięcia. Następnie nakłuwaj po całości wykałaczką. W tym czasie potnij męczennice na pół i wydrąż miąższ za pomocą łyżki, następnie włóż go do małego miksera.

Miksuj przez kilka chwil, po czym przelej do pozostałych składników i wymieszaj. Mieszaj aż cukier się rozpuści.

9. Łyżką nałóż polewę na ciasto. Odczekaj aż ciasto całkowicie ostygnie, pokrój na kawałki i podawaj.