
Przepis zaplanowany jest na ok. 20 trufli wielkości orzecha włoskiego.Doskonale sprawdzą się jako efektowny deser w sam raz na przyjęcie lub po prostu odrobina słodyczy po ciężkim dniu.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 1 szklanka mąki pszennej Lubella Puszysta Krupczatka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 100g mascarpone
- 30ml likieru pomarańczowego
- kakao do obtoczenia kulek
Skórka kandyzowana:
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- W jednej misce umieść suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do drugiej miski włóż mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlej do suchych i mieszać do połączenia składników.
- Przełóż do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 200 stopniach C przez ok. 20 min lub do suchego patyczka.
- Odstaw na dzień do ostudzenia i przeschnięcia.
- Za pomocą obieraka do jarzyn, obrierz pomarańcze ze skórki.
- Skórkę drobno posiekaj. Przełóż do garnka, zalać wrzątkiem (ok.2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut.
- Odcedź skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieść w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru.
- Gotuj, aż większość wody odparuje a syrop mocno zgęstnieje. Ostudź.
- W misie robota umieść pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy i serek mascarpone.
- Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Spróbuj masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru, kakao czy likieru. Masa powinna dać się łatwo kształtować w kulki, można odmierzać porcje ręcznie lub za pomocą gałkownicy do lodów.
- Gotowe kulki obtocz w kakao.