Churros to tradycyjne, ala ciasto hiszpańskie, mające kształt długiego patyczka. Zjadane na śniadanie, albo samo, albo zamaczane w płynnej czekoladzie.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom : Średni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr oliwy do smażenia
- cukier puder do posypania
- tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto.
- Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor.
- Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.
Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej