
Dieta kopenhaska jest jedną z odchudzających „diet cud”. Polega na bezwzględnym stosowaniu określonego jadłospisu przez 13 dni. Jest niskokaloryczna, całkowicie wyklucza produkty zbożowe, alkohol i słodycze. Każde odstępstwo od diety, takie jak podjadanie czy spożywanie napojów alkoholowych, sprawia, że powinna być przerwana i rozpoczęta od nowa, jednak nie wcześniej niż po 3 miesiącach. W czasie kuracji należy wypijać co najmniej 1,5 litra wody. Według wielu opinii, pozwala ona schudnąć nawet do 10kg.
Dieta kopenhaska – jadłospis
Jadłospis diety opiera się na konkretnym wzorcu. Składa się z trzech posiłków, które powinny być spożywane o konkretnych porach. Śniadanie należy jeść między 8:00 a 9:00, obiad 12:00-14:00, a kolację przed 18:00. Dopuszcza się 30 minutowe odstępstwa. Ze względu na to, że w menu sól jest zabroniona, warto doprawiać potrawy ziołami.
Dzień 1. i 8:
- Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru
- Obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor lub brokuł
- Kolacja: befsztyk wołowy, kilka liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Dzień 2. i 9.
- Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru
- Obiad: befsztyk wołowy, kilka liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, owoc
- Kolacja: 1-2 plastry chudej szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 3. i 10.
- Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru, grzanka
- Obiad: szklanka gotowanego szpinaku lub brokuła, pomidor, świeży owoc
- Kolacja: 2 jajka na twardo, plaster szynki, kilka liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny
Dzień 4. i 11.
- Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru
- Obiad: jajko na twardo, duża, starta marchewka, małe opakowanie twarożku lub serka wiejskiego
- Kolacja: Szklanka kompotu bez cukru, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 5. i 12.
- Śniadanie: duża, starta marchewka z cytryną
- Obiad: 300 g chudej ryby pieczonej lub gotowanej na parze
- Kolacja: befsztyk wołowy, kilka liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny, pomidor lub brokuł
Dzień 6. i 13.
- Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru, grzanka
- Obiad: Gotowana pierś z kurczaka, kilka liści sałaty z olejem i cytryną
- Kolacja: 2 jajka na twardo, duża, starta marchewka z sokiem z cytryny
Dzień 7.
- Śniadanie: herbata bez cukru
- Obiad: kawałek chudego mięsa z grilla, owoc
- Kolacja: nic
Wady i przeciwwskazania
Zdecydowaną wadą diety kopenhaskiej jest brak różnorodności w jadłospisie. Jest oparty głównie o produkty białkowe, niewiele w nim źródeł tłuszczu i węglowodanów. Ponadto jest ubogi w składniki odżywcze, co może doprowadzić do pogorszenia samopoczucia czy wypadania włosów. Ze względu na niską kaloryczność kuracji może towarzyszyć brak energii, a po jej zakończeniu, z powodu powrotu do większej kaloryczności, wystąpić efekt jojo. Mimo że efekty diety są bardzo atrakcyjne, jej przedłużanie prowadzi do znacznych niedoborów w organizmie. Ponowne stosowanie tego restrykcyjnego jadłospisu zaleca się po odczekaniu dwóch lat.
Dieta kopenhaska niewątpliwie jest niewskazana dla osób pracujących fizycznie i sportowców. Zrezygnować z niej powinni również cierpiący na nadciśnienie oraz choroby nerek i układu pokarmowego. Przed przystąpieniem do kuracji warto zasięgnąć porady dietetyka.
Justyna Grochowska