Dieta kopenhaska – kontrowersyjna dieta odchudzająca

Dieta kopenhaska, zwana trzynastodniową, jest jedną z najpopularniejszych, choć bardzo restrykcyjnych kuracji odchudzających. Na czym polega?

dieta kopenhaska
Dieta kopenhaska – kontrowersyjna dieta odchudzająca. Foto Daria Shevtsova/Pexels

Dieta kopenhaska jest jedną z odchudzających „diet cud”. Polega na bezwzględnym stosowaniu określonego jadłospisu przez 13 dni. Jest niskokaloryczna, całkowicie wyklucza produkty zbożowe, alkohol i słodycze. Każde odstępstwo od diety, takie jak podjadanie czy spożywanie napojów alkoholowych, sprawia, że powinna być przerwana i rozpoczęta od nowa, jednak nie wcześniej niż po 3 miesiącach. W czasie kuracji należy wypijać co najmniej 1,5 litra wody. Według wielu opinii, pozwala ona schudnąć nawet do 10kg.

Dieta kopenhaska – jadłospis

Jadłospis diety opiera się na konkretnym wzorcu. Składa się z trzech posiłków, które powinny być spożywane o konkretnych porach. Śniadanie należy jeść między 8:00 a 9:00, obiad 12:00-14:00, a kolację przed 18:00. Dopuszcza się 30 minutowe odstępstwa. Ze względu na to, że w menu sól jest zabroniona, warto doprawiać potrawy ziołami.

Dzień 1. i 8:

  • Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru
  • Obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor lub brokuł
  • Kolacja: befsztyk wołowy, kilka liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Dzień 2. i 9.

  • Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru
  • Obiad: befsztyk wołowy, kilka liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, owoc
  • Kolacja: 1-2 plastry chudej szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 3. i 10.

  • Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru, grzanka
  • Obiad: szklanka gotowanego szpinaku lub brokuła, pomidor, świeży owoc
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, plaster szynki, kilka liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny

Dzień 4. i 11.

  • Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru
  • Obiad: jajko na twardo, duża, starta marchewka, małe opakowanie twarożku lub serka wiejskiego
  • Kolacja: Szklanka kompotu bez cukru, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 5. i 12.

  • Śniadanie: duża, starta marchewka z cytryną
  • Obiad: 300 g chudej ryby pieczonej lub gotowanej na parze
  • Kolacja: befsztyk wołowy, kilka liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny, pomidor lub brokuł

Dzień 6. i 13.

  • Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru, grzanka
  • Obiad: Gotowana pierś z kurczaka, kilka liści sałaty z olejem i cytryną
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, duża, starta marchewka z sokiem z cytryny

Dzień 7.

  • Śniadanie: herbata bez cukru
  • Obiad: kawałek chudego mięsa z grilla, owoc
  • Kolacja: nic

Wady i przeciwwskazania

Zdecydowaną wadą diety kopenhaskiej jest brak różnorodności w jadłospisie. Jest oparty głównie o produkty białkowe, niewiele w nim źródeł tłuszczu i węglowodanów. Ponadto jest ubogi w składniki odżywcze, co może doprowadzić do pogorszenia samopoczucia czy wypadania włosów. Ze względu na niską kaloryczność kuracji może towarzyszyć brak energii, a po jej zakończeniu, z powodu powrotu do większej kaloryczności, wystąpić efekt jojo. Mimo że efekty diety są bardzo atrakcyjne, jej przedłużanie prowadzi do znacznych niedoborów w organizmie. Ponowne stosowanie tego restrykcyjnego jadłospisu zaleca się po odczekaniu dwóch lat.
Dieta kopenhaska niewątpliwie jest niewskazana dla osób pracujących fizycznie i sportowców. Zrezygnować z niej powinni również cierpiący na nadciśnienie oraz choroby nerek i układu pokarmowego. Przed przystąpieniem do kuracji warto zasięgnąć porady dietetyka.

Justyna Grochowska