Począwszy od eksperymentów z technikami kulinarnymi, poprzez inspirację dalekimi krainami, a na sposobie ułożenia potrawy skończywszy – każda z nawet najmniejszych innowacji, umiejętnie wkomponowanych w kuchenną rutynę, pozwoli zrewolucjonizować nawet najprostsze danie.
Składniki na frykadelki:
- 500 g cielęciny mielonej
- 1 czerstwa bułka pszenna
- ok. 150 ml mleka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 150 g sera żółtego Monieckiego MSM Mońki
- mąka do obtoczenia
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Gdy całkowicie zmięknie, odcisnąć i dodać do cielęciny.
Dodać również jajko, rozdrobniony czosnek, przyprawy do smaku i 100 g sera startego na
tarce. Całość dokładnie wyrobić ręką i uformować małe (ok. 50g) okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na wolnym ogniu, na średnio rozgrzanym maśle z obu stron na lekko złoty kolor.
Pozostałe składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 1 młoda cukinia
- 1 mały por (jasna część)
- 4 pomidory suszone w oleju
- 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- sól i pieprz do smaku
- świeże oregano
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na patelni, na łyżce oleju, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy będą miękkie i lekko zrumienione, doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na talerze. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju cukinię i pora
pokrojonego w plasterki. Pod koniec dodać pomidory pokrojone w paseczki i wymieszać. Tak przygotowane wyłożyć na ziemniaki, a na wierzch gorące cielęce frykadelki. Całość posypać pozostałym starkowanym serem i listkami świeżego oregano.
Smacznego!