Jak uzupełnić witaminy i minerały po zimie?

Zimowe wieczory i dni nie motywują do prawidłowego odżywiania. Bardzo często organizm domaga się większych ilości jedzenia podczas mrozów. Jemy tłustsze potrawy, co w połączeniu z małą ilością ruchu powoduje przybieranie na wadze.

Jak uzupełnić witaminy i minerały po zimie?

Zimą mamy inne nawyki żywieniowe, stąd dieta może być uboższa w witaminy i minerały. Przez to nasza cera często jest mniej promienna, mamy znacznie mniej energii i towarzyszy nam chroniczne zmęczenie. Mimo coraz cieplejszych i dłuższych dni, organizm potrzebuje przebudzenia ze stanu zimowego również od wewnątrz.

Sok na zdrowie

Niedobory witamin i minerałów należy uzupełnić, ale zanim sięgniemy po suplementy, warto poszukać naturalnego rozwiązania, którym mogą być świeżo wyciskane soki metodą cold press. Jest to dwuetapowy proces, który polega najpierw na rozdrobnieniu składników w miazgę, z której następnie pod wpływem wysokiego ciśnienia sok oddzielany jest od pulpy, co gwarantuje zachowanie wszelkich walorów zdrowotnych – mówi Adrianna Lender z firmy Złoty Standard.

Wygodnym rozwiązaniem jest kuracja sokowa, która pozwoli uzupełnić brakujące witaminy i minerały, wprowadzając równowagę w organizmie. Pijąc zalecaną ilość pięciu koktajli dziennie, wyrabiamy w sobie nawyk spożywania regularnych posiłków na długo po zakończonej kuracji.

Oczyści i ureguluje

Po takiej diecie organizm będzie domagał się jedzenia o określonych porach. Świeżo wyciskany sok zawiera węglowodany i błonnik, dlatego bez obaw może być traktowany jako zdrowy i lekkostrawny posiłek. Nie jest to forma diety zalecana jedynie w celu utraty wagi, ale również oczyszczenia organizmu i dostarczenia mu dużej dawki witamin i minerałów. U wielu osób po zimie występują ich braki.

Spożywanie warzyw i owoców w formie płynu nie tylko ułatwia proces trawienia, ale również zwiększa przyswajalność witalnych substancji.

Obróbka termiczna wpływa niekorzystnie na większość witamin, minerałów i innych substancji odżywczych zawartych w żywności, obniżając ich stężenie. Spożywanie świeżo wyciskanych i niepasteryzowanych soków to jeden z najwygodniejszych sposobów dostarczenia dziennej dawki witamin i minerałów – dodaje Adrianna Lender.

Naturalne rozwiązania są najlepsze

W okresie wczesnej wiosny bardzo łatwo o przeziębienie, dlatego warto wzmocnić  odporność witaminą C, znajdującą się w czerwonej i zielonej słodkiej papryce, brokułach, brukselce, kalafiorze, truskawkach, szpinaku i cytrusach. Witamina ta stymuluje produkcje specjalnego białka – interferonu – które ochrania nas przed zarazkami, mając też silne działanie antyoksydacyjne. Witamina C wraz z witaminą E blokują przemianę „złego cholesterolu” LDL w formę szkodliwą dla tętnic i wzajemnie wzmagają swe działania.

Silnym antyoksydantem jest również beta-karoten znajdujący się głównie w marchwi, jarmużu, szpinaku i grejpfrutach. Wzmaga czynność układu odpornościowego. Ma duży wpływ na nasz wygląd, a w szczególności na cechy związane ze starzeniem się skóry. Stymuluje jej regenerację, zwiększa elastyczność, spowalniając powstawanie zmarszczek.

Na zdrowie wpływa wiele czynników, ale dieta jest jednym z nielicznych, które są całkowicie pod naszą kontrolą. Zauważając niedobory witamin nie należy od razu sięgać po suplementy. Nawet wczesną wiosną znajdą się naturalne rozwiązania, takie jak diety sokowe, które zapewniają dużą dawkę substancji odżywczych. Przeciwutleniacze zawarte w owocach i warzywach będą naturalnymi „wojownikami” biorącymi udział w ochronie przed wieloma przewlekłymi chorobami i starzeniem się organizmu.