Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

Do końca wyjątkowo krótkiego w tym roku karnawału zostały zaledwie dwa weekendy. Warto wykorzystać ten czas na zabawę, do której świetną, a zarazem prostą i szybką w przygotowaniu przekąską będą koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwką kalifornijską.

koszyczki z ciasta francuskiego

Składniki:

  •  1 opakowanie ciasta francuskiego
  •  1 mała śmietana 18%
  •  10 śliwek kalifornijskich
  •  100g sera pleśniowego
  •  50g sera Ementaler
  •  50g orzechów włoskich
  •  3 jajka
  •  2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  2 szczypty soli
  •  masło do smarowania foremek

Przygotowanie:

W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego.
Śliwki kalifornijskie pokroić w paski. Orzechy włoskie posiekać. Do wyższej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie
wymieszać (można użyć blendera). Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki. Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, funkcja grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut z funkcją termoobieg.