Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 mała śmietana 18%
- 10 śliwek kalifornijskich
- 100g sera pleśniowego
- 50g sera Ementaler
- 50g orzechów włoskich
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 szczypty soli
- masło do smarowania foremek
Przygotowanie:
W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego.
Śliwki kalifornijskie pokroić w paski. Orzechy włoskie posiekać. Do wyższej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie
wymieszać (można użyć blendera). Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki. Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, funkcja grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut z funkcją termoobieg.