Składniki
- obierki ziemniaków,
- 1 kilogram topinamburu ( słonecznik bulwiasty)
- 1 litr mleka,
- 500 mililitrów śmietanki 36%,
- trzy łyżki syropu klonowego,
- 100 mililitrów amaretto,
- 1 cała gałka muszkatołowa,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 liltr bulionu.
Sposób przygotowania
1. Topinambur dokładnie umyj i obierz. Obierki topinamburu osusz i ułóż na papierze do pieczenia. Dodaj także obierki z ziemniaków. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 70 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
2. W trakcie pieczenia ugotuj w mleku miąższ topinamburu. Gdy topinambur zrobi się miękki, odlej 600 mililitrów mleka do innego garnka. Zachowaj je, ponieważ przyda się do przygotowania deseru. Topinambur zalej bulionem i dodaj śmietankę.
3. Po około 40 minutach wyjmij z piekarnika wysuszone skórki topinamburu i ziemniaków. Wysmaruj je syropem klonowym i ponownie wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj je aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, czyli przez około 20 minut.
4. Zblendowany krem z topinamburu podgrzej. Dodaj amaretto. Podgrzewaj, aż z zupy wyparuje alkohol. Przed podaniem dopraw zupę solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
5. Wyjmij z piekarnika chipsy z obierek i posól je. Staną się doskonałym dodatkiem do kremu z topinamburu.