PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

0
Składniki:polędwica wołowa firmy Gzella 600g olej 1 łyżka masło 1,5 łyżki cebula 1 mała szt. mąka 1 łyżka wino białe półwytrawne 1 szklanka szyjki rakowe 100g słodka śmietanka 100ml sól, pieprz, papryka słodka do smaku raki gotowane 4 szt.Wykonanie: Polędwicę oczyścić z błony i...

Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi

0
Zazwyczaj w tygodniu zapominamy o śniadaniu albo jemy je w pośpiechu. Szybka kawa, płatki albo kanapki, to standard, o którym w weekend… warto zapomnieć! Tak, sobotnie i niedzielne poranki wykorzystajmy na dopieszczenie śniadania, które...

Biała pizza ze szparagami i anchois

0
Dzisiejsza wersja jest propozycją dla wszystkich miłośników szparagów i anchois. Wygląda wspaniale! Składniki: Ciasto (2 pizze): • 250 g mąki pszennej • ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania) • 7 g drożdży suszonych • 1...

Słodkie przetwory

0
Dżem czereśniowy z korzenną nutą Składniki:1 kg wydrylowanych czereśni 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny pół laski wanilii ¼ łyżeczki cynamonu¼ łyżeczki kardamonu Sposób przygotowania:Czereśnie drylować i zasypać cukrem. Dodać pestki wanilii, cynamon i kardamon. Wstawić na ogień, dodać...

Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami – zdrowe i smaczne pomidory z puszki

0
Zdrowo Świeże pomidory są z pewnością bardzo aromatyczne, jednak tylko wtedy, gdy jest na nie sezon. Równie dobre, a co ciekawe zdrowsze, są te podawane prosto z puszki. To jedno z warzyw, któremu obróbka termiczna...

Rodem z Hiszpanii – przepis na paellę

1
Paella to danie jednogarnkowe, bardzo syte, niezwykle apetyczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, aby zjeść pyszną paellę nie musimy wyjeżdżać do Hiszpanii. Składniki:20 dag ryżu do paelli marki Halina cebula 2 ząbki czosnku 4...

Rabarbar w sałatkach? Wypróbuj koniecznie

0
W kuchni zastosowanie znalazły jego pędy liściowe - zwykle czerwone, różowe lub zielone. Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, w którym przebija się nuta słodyczy. Im czerwieńszy kolor pędów, tym słodszy smak. Trwają spory,...

Lekkie penne z anchois, bazylią i orzechami pinii

0
Składniki:Makaron 5 filecików anchois Pęczek bazylii Pół cebuli 1 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii Połowa pomarańczy 25 g rodzynek Pół cytryny Sól, pieprzSposób przygotowania:Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Polecamy te z mąki Durum. Dzięki niej, penne będzie miało idealną...

Roladki wołowe z pikantną pastą z oliwek i papryczki chipotle

0
Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Składniki:4 steki z polędwicy wołowej 5 łyżek sosu Hellmann's CHILLI 2 łyżki Przyprawy do mięs...

Letni tort z kremem kokosowym

0
Składniki:1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake) ¼ szklanki wody 30 ml likieru kokosowego 1/3 szklanki cukru pudru 2x 400 ml mleka kokosowego z puszki 500 g serka mascarpone owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie wiórki kokosowe do ozdobyWszystkie składniki powinny...

Kremowy pudding jaglany ze śliwką i solonym karmelem

0
Składniki:300g kaszy jaglanej 900ml mleka 3 krople esencji waniliowej 100g śliwki kalifornijskiej 3 łyżki stołowe miodu ½ szkl. cukru brązowego 1 szkl. płatków owsianych 3 łyżki stołowe pestek słonecznika 2 łyżki stołowe siemienia lnianego 200g kajmaku Sól morska w młynku do smakuSposób przygotowania:Kaszę jaglaną...

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą

0
Najlepszym sposobem na pikantniejsze doprawienie naszych dań może być dodatek różnorodnych ziół i przypraw. Innym świetnym sposobem na wzbogacenie serwowanych przez nas potraw o ostrzejsze smaki jest przygotowanie sosów i dipów, które doskonale uzupełnią...

Fast food po włosku – lasagne

0
Jej doskonały pomidorowy smak jest gwarancją satysfakcji dla naszych kubków smakowych i podniebienia!Farmerska lazania Składniki:    1 biała kapusta     1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne     1 kg mielonej wołowiny     1 por     1 słoik krojonych pomidorów    ...

Zapiekanka mac and cheese – fast food w wersji home made!

0
Znakomitym daniem, które zakwalifikować możemy do kategorii potraw kojarzonych z fast foodami, jest pyszna zapiekanka makaronowa - mac and cheese z szynką. W połączeniu z rozpływającym się w ustach serem zasmakuje na pewno naszym...

Sałatka z krewetkami

0
Składniki: pieczywo Błonnikowe Wieloziarniste Tovago  250 g mieszanych sałat lub młodych liści (np, rzodkiewki, kalarepy, botwinki, szpinaku)  200 g krewetek tygrysich, bez pancerzy  kilka pomidorków koktajlowych  1 mała, świeża papryczka chilli, bez pestek  1 ząbek czosnku  łyżka posiekanej mięty  sól i pieprz  oliwaSposób...

Ciekawe tematy

Uroda

Zanim umyjesz włosy, czyli poznaj rytuał masażu!

0
Połączenie orientalnej mądrości i techniki masażu, który może nas zabrać w kojącą, relaksującą podróż przy myciu włosów. To specjalnie opracowana metoda masażu terapeutycznego w...

Polecane