Tort z owocami sezonowymi i kremem z białej czekolady
Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie.
Składniki
Spody tortowe jasne 400 g...
W kolorze jagód – sałatka z jagodami, buraczkami i łososiem
Jeśli wybieramy się na jagody do lasu, warto zbierać je daleko od szosy oraz omijać te już miękkie i zwiotczałe. Dojrzała jagoda ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i jest pokryta niebieskim woskowym nalotem.
Jagody robią karierę...
Orzeźwiające letnie drinki – kilka przepisów
Do tak spędzonego czasu i podtrzymania wakacyjnego klimatu idealnie sprawdzą się orzeźwiające, letnie drinki, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów.
Tego typu napoje nie tylko niezwykle umilają letnie wieczory, ale również schładzają organizm w...
Gnocchi z gulaszem
Składniki:
karkówka wołowa - 400 gramów
Gulasz Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie
cebula - 2 sztuki
marchewka - 1 sztuka
seler naciowy (łodygi) - 4 sztuki
margaryna - 3 łyżki
gotowe gnocchi -...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Składniki:
polędwica wołowa firmy Gzella 600g
olej 1 łyżka
masło 1,5 łyżki
cebula 1 mała szt.
mąka 1 łyżka
wino białe półwytrawne 1 szklanka
szyjki rakowe 100g
słodka śmietanka 100ml
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
raki gotowane 4 szt.
Wykonanie:
Polędwicę oczyścić z błony i...
Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi
Zazwyczaj w tygodniu zapominamy o śniadaniu albo jemy je w pośpiechu. Szybka kawa, płatki albo kanapki, to standard, o którym w weekend… warto zapomnieć! Tak, sobotnie i niedzielne poranki wykorzystajmy na dopieszczenie śniadania, które...
Biała pizza ze szparagami i anchois
Dzisiejsza wersja jest propozycją dla wszystkich miłośników szparagów i anchois. Wygląda wspaniale!
Składniki:
Ciasto (2 pizze):
• 250 g mąki pszennej
• ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
• 7 g drożdży suszonych
• 1...
Słodkie przetwory
Dżem czereśniowy z korzenną nutą
Składniki:
1 kg wydrylowanych czereśni
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżki soku z cytryny
pół laski wanilii
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki kardamonu
Sposób przygotowania:
Czereśnie drylować i zasypać cukrem.
Dodać pestki wanilii, cynamon i kardamon.
Wstawić na ogień, dodać...
Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami – zdrowe i smaczne pomidory z puszki
Zdrowo
Świeże pomidory są z pewnością bardzo aromatyczne, jednak tylko wtedy, gdy jest na nie sezon. Równie dobre, a co ciekawe zdrowsze, są te podawane prosto z puszki. To jedno z warzyw, któremu obróbka termiczna...
Rodem z Hiszpanii – przepis na paellę
Paella to danie jednogarnkowe, bardzo syte, niezwykle apetyczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, aby zjeść pyszną paellę nie musimy wyjeżdżać do Hiszpanii.
Składniki:
20 dag ryżu do paelli marki Halina
cebula
2 ząbki czosnku
4...
Rabarbar w sałatkach? Wypróbuj koniecznie
W kuchni zastosowanie znalazły jego pędy liściowe - zwykle czerwone, różowe lub zielone. Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, w którym przebija się nuta słodyczy. Im czerwieńszy kolor pędów, tym słodszy smak. Trwają spory,...
Lekkie penne z anchois, bazylią i orzechami pinii
Składniki:
Makaron
5 filecików anchois
Pęczek bazylii
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
25 g orzeszków pinii
Połowa pomarańczy
25 g rodzynek
Pół cytryny
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Polecamy te z mąki Durum. Dzięki niej, penne będzie miało idealną...
Roladki wołowe z pikantną pastą z oliwek i papryczki chipotle
Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu.
Składniki:
4 steki z polędwicy wołowej
5 łyżek sosu Hellmann's CHILLI
2 łyżki Przyprawy do mięs...
Letni tort z kremem kokosowym
Składniki:
1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake)
¼ szklanki wody
30 ml likieru kokosowego
1/3 szklanki cukru pudru
2x 400 ml mleka kokosowego z puszki
500 g serka mascarpone
owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie
wiórki kokosowe do ozdoby
Wszystkie składniki powinny...
Kremowy pudding jaglany ze śliwką i solonym karmelem
Składniki:
300g kaszy jaglanej
900ml mleka
3 krople esencji waniliowej
100g śliwki kalifornijskiej
3 łyżki stołowe miodu
½ szkl. cukru brązowego
1 szkl. płatków owsianych
3 łyżki stołowe pestek słonecznika
2 łyżki stołowe siemienia lnianego
200g kajmaku
Sól morska w młynku do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną...