PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Tort z owocami sezonowymi i kremem z białej czekolady

0
Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie. Składniki Spody tortowe jasne 400 g...

W kolorze jagód – sałatka z jagodami, buraczkami i łososiem

0
Jeśli wybieramy się na jagody do lasu, warto zbierać je daleko od szosy oraz omijać te już miękkie i zwiotczałe. Dojrzała jagoda ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i jest pokryta niebieskim woskowym nalotem. Jagody robią karierę...

Orzeźwiające letnie drinki – kilka przepisów

1
Do tak spędzonego czasu i podtrzymania wakacyjnego klimatu idealnie sprawdzą się orzeźwiające, letnie drinki, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Tego typu napoje nie tylko niezwykle umilają letnie wieczory, ale również schładzają organizm w...

Gnocchi z gulaszem

0
Składniki:     karkówka wołowa - 400 gramów    Gulasz Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie     cebula - 2 sztuki     marchewka - 1 sztuka     seler naciowy (łodygi) - 4 sztuki     margaryna - 3 łyżki     gotowe gnocchi -...

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

0
Składniki: polędwica wołowa firmy Gzella 600g olej 1 łyżka masło 1,5 łyżki cebula 1 mała szt. mąka 1 łyżka wino białe półwytrawne 1 szklanka szyjki rakowe 100g słodka śmietanka 100ml sól, pieprz, papryka słodka do smaku raki gotowane 4 szt. Wykonanie: Polędwicę oczyścić z błony i...

Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi

0
Zazwyczaj w tygodniu zapominamy o śniadaniu albo jemy je w pośpiechu. Szybka kawa, płatki albo kanapki, to standard, o którym w weekend… warto zapomnieć! Tak, sobotnie i niedzielne poranki wykorzystajmy na dopieszczenie śniadania, które...

Biała pizza ze szparagami i anchois

0
Dzisiejsza wersja jest propozycją dla wszystkich miłośników szparagów i anchois. Wygląda wspaniale! Składniki: Ciasto (2 pizze): • 250 g mąki pszennej • ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania) • 7 g drożdży suszonych • 1...

Słodkie przetwory

0
Dżem czereśniowy z korzenną nutą Składniki: 1 kg wydrylowanych czereśni 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny pół laski wanilii ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kardamonu Sposób przygotowania: Czereśnie drylować i zasypać cukrem. Dodać pestki wanilii, cynamon i kardamon. Wstawić na ogień, dodać...

Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami – zdrowe i smaczne pomidory z puszki

0
Zdrowo Świeże pomidory są z pewnością bardzo aromatyczne, jednak tylko wtedy, gdy jest na nie sezon. Równie dobre, a co ciekawe zdrowsze, są te podawane prosto z puszki. To jedno z warzyw, któremu obróbka termiczna...

Rodem z Hiszpanii – przepis na paellę

1
Paella to danie jednogarnkowe, bardzo syte, niezwykle apetyczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, aby zjeść pyszną paellę nie musimy wyjeżdżać do Hiszpanii. Składniki: 20 dag ryżu do paelli marki Halina cebula 2 ząbki czosnku 4...

Rabarbar w sałatkach? Wypróbuj koniecznie

0
W kuchni zastosowanie znalazły jego pędy liściowe - zwykle czerwone, różowe lub zielone. Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, w którym przebija się nuta słodyczy. Im czerwieńszy kolor pędów, tym słodszy smak. Trwają spory,...

Lekkie penne z anchois, bazylią i orzechami pinii

0
Składniki: Makaron 5 filecików anchois Pęczek bazylii Pół cebuli 1 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii Połowa pomarańczy 25 g rodzynek Pół cytryny Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Polecamy te z mąki Durum. Dzięki niej, penne będzie miało idealną...

Roladki wołowe z pikantną pastą z oliwek i papryczki chipotle

0
Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Składniki: 4 steki z polędwicy wołowej 5 łyżek sosu Hellmann's CHILLI 2 łyżki Przyprawy do mięs...

Letni tort z kremem kokosowym

0
Składniki: 1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake) ¼ szklanki wody 30 ml likieru kokosowego 1/3 szklanki cukru pudru 2x 400 ml mleka kokosowego z puszki 500 g serka mascarpone owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie wiórki kokosowe do ozdoby Wszystkie składniki powinny...

Kremowy pudding jaglany ze śliwką i solonym karmelem

0
Składniki: 300g kaszy jaglanej 900ml mleka 3 krople esencji waniliowej 100g śliwki kalifornijskiej 3 łyżki stołowe miodu ½ szkl. cukru brązowego 1 szkl. płatków owsianych 3 łyżki stołowe pestek słonecznika 2 łyżki stołowe siemienia lnianego 200g kajmaku Sól morska w młynku do smaku Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną...

Ciekawe tematy

Uroda

Skóra czysta jak śnieg

0
O poprawę kondycji skóry najlepiej zadbać zimą. To bowiem pora, kiedy skóra nie jest narażona na niekorzystne działanie promieni słonecznych, a co za tym...

Polecane