Makaron w orzechowym sosie z warzywami i kurczakiem
Składniki:
400g makaronu
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
Sok z 1 cytryny
200g piersi z kurczaka
1 marchewka
100 g groszku mrożonego lub groszku cukrowego
2 – 3...
Grillujemy: Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami
Ser brie – mistrzowska receptura serowarów francuskich
Ser brie to jeden z najstarszych gatunków francuskiego sera podpuszczkowego, pochodzący z regionu Seine-et-Marne i Marne w okolicach Paryża. Wytwarzany jest zwykle z krowiego mleka. Charakteryzuje go delikatny...
Żeberka na grilla
Ładna pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi i imprezom na świeżym powietrzu.
Na grillu opiekamy niemal wszystko: począwszy od warzyw, poprzez ryby, na pysznych mięsach skończywszy. Warto zatem zaskoczyć przyjaciół niebanalnym smakiem mięsa marynowanego według własnego...
Na zmęczenie wrap z tofu, szpinakiem i granatem
Jak kreatywnie zaszczepić żelazo w codziennej diecie? Oto przepis na prosty i szybki wrap z tofu, szpinakiem i granatem. Danie zawiera także witaminę C, która wspomaga wchłanianie żelaza, jak i potas odpowiadający za koncentrację...
Szczypiorkowe pancakes – przepis
Składniki:
• 250ml maślanki
• 2 jajka L
• 1,5 szklanki maki
• 3 łyżki roztopionego masła
• 2 łyżki serka Cremetta marki LACTIMA
• szczypiorek
• pomidorki koktajlowe
• kiełki
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajka, wlej masło, maślankę, dodaj serek...
Sałatka ze szpinakiem, owocami i kozim serem
Wśród ulubionych sposobów smakowania wolnego czasu królują lekkie potrawy z cyklu garden party i nieodłączny grill.
A, że nie ma nic lepszego dla podniebienia niż lekka, a zarazem sycąca potrawa, szef restauracji Punta Prima poleca...
Wegetariańskie burgery – przygotuj je sam!
Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. Przepisów na domowe, wegetariańskie burgery jest tyle,...
Baba Ghanoush – Tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana
Baba Ghanoush, czyli pasta z bakłażana to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni arabskiej. Wzbogaca organizm o cenne wartości odżywcze - jest między innymi bogatym źródłem błonnika pokarmowego. To niskokaloryczny produkt, który zawiera niewielkie...
Śniadanie dla maturzysty – propozycje
Więcej na temat istoty śniadania przed maturą znajdziecie tutaj.
Propozycja 1:
jajecznica ze szczypiorkiem na maśle (2-4 jaja oraz 1/2 łyżeczki masła)
bułka grahamka cienko posmarowana naturalnym puszystym twarożkiem
pomidorki koktajlowe (6-10 szt.)
garstka migdałów 10-15 szt.
kawałek melona
szklanka soku...
Pomysł na idealne świąteczne śniadanie!
Wychodzimy z założenia, że każdy dzień powinien być świętem. Jednak dni wolne od pracy mają swój urok, szczególnie rano, kiedy nigdzie się nie spieszymy, możemy odetchnąć, a przede wszystkim zjeść wielkie, smaczne śniadanie. Na...
Grillowany bakłażan z czosnkiem
"Bakłażan jest uniwersalnym składnikiem. Sam nie posiada zdecydowanego smaku, więc trzeba mu znaleźć bardziej wyraziste towarzystwo, np. papryki, czosnku czy ziół. Kupując go, unikajmy większych okazów, bo te zazwyczaj są bardziej gorzkawe. Zwróćmy uwagę...
Diabelskie steki z grilla
Składniki:
stek wołowy 4 szt
Naturalna Przyprawa do mięs Knorr
3 łyżki
musztarda 1 łyżka
sos worcester0.5 łyżki
starty cheddar 4 łyżki
świeża kolendra0.5 pęczka
oliwa z oliwek50 ml
papryczka chili0.5 szt
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę, musztardę, posiekaną papryczkę oraz sos Worcester...
Bakłażany po prowansalsku
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
2 bakłażany
2 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka bazylii
200 g sera camembert
100 g sera beaufort
1 szczypta pieprzu
4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Pokrój bakłażany wzdłuż na plastry....
Stek wołowy w ziołach
Do przyrządzania steków najlepiej korzystać z grilla otwartego. W zamkniętym, gdzie będzie gorsza cyrkulacja powietrza, zbliżymy się do duszenia mięsa.
Składniki:
800 g polędwicy wołowej
Przyprawa Grill Karkówka Knorr
Sos Hellmann's Steak
ząbek siekanego czosnku
łyżeczka siekanej natki pietruszki
łyżeczka tymianku
łyżeczka...
Bakłażanowa zapiekanka z fetą
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
600 g bakłażanów
3 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
1 szklanka śmietany 18%
200 g oliwek
1 opakowanie sera feta
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodny
2 jajka
1 łyżka oliwy z...